ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε τροχιά αυστηρότερων μέτρων Ουαλία και Μάντσεστερ

Κορωνοϊός: Σε τροχιά αυστηρότερων μέτρων Ουαλία και Μάντσεστερ

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων βρίσκονται περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Ουαλία και το Μάντσεστερ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκονται σε τροχιά νέων περιορισμών λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 16.982 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, έναντι 16.717 την προηγούμενη μέρα.

Μετά από δημόσια αντιπαράθεση με τον δήμαρχο της περιοχής του ευρύτερου Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι προσπάθησε να θυσιάσει τον βορρά για να διασώσει θέσεις εργασίας στα νότια της χώρας, ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικού lockdown εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τζόνσον έχει προειδοποιήσει τις τοπικές αρχές ότι θα εντάξει μονομερώς την περιοχή στο «Επίπεδο 3» – το υψηλότερο επίπεδο περιορισμών που επιβάλλει στις παμπ και τα μπαρ να κλείνουν και απαγορεύει στα μέλη διαφορετικών νοικοκυριών να έρχονται σε επαφή σε εσωτερικούς χώρους – εάν δεν είναι επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Τζένρικ εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τις τοπικές αρχές του Μάντσεστερ τη Δευτέρα, με εφημερίδες να αναφέρουν ότι δεκάδες εκατομμύρια λίρες προσφέρθηκαν ως οικονομική βοήθεια για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα μέτρα.

«Η καθυστέρηση μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και θα εντείνει μακροπρόθεσμα τις οικονομικές συνέπειες για την περιοχή», δήλωσε ο Τζένρικ μιλώντας στο δίκτυο του BBC. Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο δεν εξετάζεται επί του παρόντος.

Η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας αναμένεται επίσης να ανακοινώσει σήμερα μία δέσμη πρόσθετων μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Πηγή: Reuters