Ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως

Ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα ακόμα θλιβερό ορόσημο χθες στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς υπερέβησαν τα 40 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως. Οι θάνατοι από COVID-19 ανέρχονται σε 1.113.750, με πρώτες σε αυτή την «κούρσα θανάτου» τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία. 

Στην Ευρώπη, μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει τα τοπικά lockdown, που διαρκώς αυξάνονται και ενισχύονται σε αυστηρότητα. Στο Βέλγιο, όπου ήδη εφαρμόζονται δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βάντερμπρουκ προειδοποίησε ότι η χώρα χάνει τον έλεγχο και κινδυνεύει από «τσουνάμι» νέων λοιμώξεων. Στην Ιταλία τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που εξήγγειλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ανάμεσά τους, η ενίσχυση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το κλείσιμο των μπαρ στις 6 το απόγευμα εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης τα μεσάνυχτα κ.ά. Η Ουαλλία ανήγγειλε χθες την εφαρμογή «πυροσβεστικού» αυστηρού lockdown από την Παρασκευή. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, με εξαίρεση όσα εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης. Lockdown ισχύει από την Παρασκευή και στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ μέτρα εξήγγειλε χθες και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με περιορισμό των ιδιωτικών συναθροίσεων στα 6 άτομα σε κλειστούς χώρους και 12 σε ανοικτούς. Ταυτόχρονα, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις όπερας και ποδοσφαιρικοί αγώνες, όπου επιβάλλεται και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε χθες και η Σλοβενία, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω περιορισμούς.

Η επιδημιολογική εικόνα της Αγγλίας παρουσιάζει βελτίωση σε κάποια αστικά κέντρα, αλλά σε περιοχές όπως το Μάντσεστερ η ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων ασκεί εξαντλητικές πιέσεις στο σύστημα υγείας, το οποίο, αν δεν ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού, θα καταρρεύσει σε τέσσερις εβδομάδες, όπως προειδοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ. Ωστόσο, αν και η πόλη βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα επιφυλακής, εξακολουθούν οι διαπραγματεύσεις με τοπικούς φορείς για την επιβολή lockdown, χρονοτριβή που, σύμφωνα με τον υπουργό Αυτοδιοίκησης και Κοινοτήτων, Ρόμπερτ Τζένρικ, «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών».

Σε δραματική κατάσταση και η Πολωνία, όπου η κυβέρνηση μετατρέπει το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας σε «νοσοκομείο εκστρατείας 500 κλινών». Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται, από την επέλαση του κορωνοϊού δεν είναι θωρακισμένος κανένας. Στη Γαλλία, σε καραντίνα μιας εβδομάδας τέθηκε χθες η Πρώτη Κυρία, Μπριζίτ Μακρόν, επειδή ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, το οποίο είχε συμπτώματα στις 15 Οκτωβρίου. Η σύζυγος του Γάλλου πρόεδρου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, καλά στην υγεία της και δεν έχει συμπτώματα. Σε καραντίνα τέθηκε και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, «Νόμος και Δικαιοσύνη», Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος επίσης ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντός του, ο Κατσίνσκι νιώθει καλά και εργάζεται από το σπίτι του.

Στο έλεος του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκονται και οι ΗΠΑ, όπου την Κυριακή καταγράφηκαν 47.601 νέα κρούσματα και 368 θάνατοι από COVID-19. Ανοδική τάση καταγράφεται σε τουλάχιστον 27 πολιτείες, ίχνη σταθεροποίησης σε 21 και πτωτική τάση μόνο σε δύο. Ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «60 minutes» ότι δεν «εξεπλάγη καθόλου» που προσβλήθηκε από κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου ότι τον έβλεπε σε μεγάλες συγκεντρώσεις, χωρίς κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης ή μάσκες. Aπαντώντας ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε «καταστροφή» τον Φάουτσι, ο οποίος «είναι εδώ 500 χρόνια», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αν τον είχα ακούσει, θα είχαμε 500.000 νεκρούς», κατέληξε.  

Τέλος, μελέτη του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ διαπιστώνει ότι σε κάθε 1.000 ανθρώπους στον κόσμο που προσβάλλονται από κορωνοϊό, πεθαίνουν περίπου οι δύο, ενώ σε άτομα έως 70 ετών η αναλογία είναι πολύ μικρότερη. Ετσι, η διάμεση θνητότητα είναι 0,23% στον γενικό πληθυσμό και 0,05% στα άτομα κάτω των 70 ετών. Ο Γ. Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι η πραγματική μέση θνητότητα της COVID-19 στις περισσότερες χώρες πιθανότατα είναι κάτω από 0,20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή