Βρετανοί εθελοντές εκτίθενται στον ιό

Βρετανοί εθελοντές εκτίθενται στον ιό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιγαντώνεται η πανδημία, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, και αυξάνονται οι περιοχές όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Η Ιρλανδία, πρώτη στην Ευρώπη, τίθεται από σήμερα το βράδυ σε καθεστώς εθνικού καθολικού lockdown, ενώ στην Ιταλία, η νότια περιφέρεια της Καμπανίας και η βόρεια της Λομβαρδίας θα ακολουθήσουν το γαλλικό πρότυπο, απαγορεύοντας μετακινήσεις και κάθε δραστηριότητα μετά τις 11 μ.μ. Σε lockdown τέθηκε από χθες και το αλπικό θέρετρο Μπερχτεσγκάντεν στη Βαυαρία, με κλείσιμο σχολείων, υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι και περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε χθες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τις μείζονες επιδημικές εστίες του δεύτερου κύματος, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ασιατικών κρατών, πραγματοποιώντας τεστ και επιβάλλοντας απομόνωση σε κάθε επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Στο επιστημονικό επίπεδο, για πρώτη φορά στον κόσμο Βρετανοί επιστήμονες πρόκειται να εκθέσουν στον ιό εθελοντές για να μελετήσουν την ανοσοποιητική τους αντίδραση, την αποτελεσματικότητα των υποψήφιων εμβολίων και νέων θεραπειών, απόφαση που ήδη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα. 

Οι επιστήμονες του Imperial College επισημάνουν ότι η μόλυνση των εθελοντών θα γίνει «από τη μύτη», όπως είναι η φυσική οδός που ακολουθεί ο ιός, ενώ επιμένουν ότι η απόλυτη προτεραιότητά τους είναι η ασφάλεια των ασθενών. 

Ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα μιας άλλης βρετανικής μελέτης, η οποία υποδεικνύει ότι ακόμα και υγιείς νέοι που πέρασαν σχετικά ελαφριά την COVID-19, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, μπορεί να ταλαιπωρούνται από μακροχρόνια προβλήματα εξαιτίας της λοίμωξης.

Στο μέτωπο των εμβολίων εντατικοποιούνται παγκοσμίως οι προσπάθειες ολοκλήρωσης των κλινικών δοκιμών προκειμένου να λάβουν έγκριση τα διάφορα σκευάσματα κατά της COVID-19. Ηδη 60.000 άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν εμβολιαστεί με πειραματικά κινεζικά εμβόλια στο πλαίσιο τεσσάρων κλινικών δοκιμών, όπως ανακοίνωσε χθες υψηλόβαθμος Κινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κανείς από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ετοιμη φαίνεται ότι είναι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna για τη διάθεση του δικού της υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19. Ο διευθύνων σύμβουλος, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε χθες, σε συνέδριο της Wall Street Journal, ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιθανώς να χορηγήσει άδεια επείγουσας χρήσης στο σκεύασμα τον Δεκέμβριο, εφόσον τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής δοκιμής δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο και είναι ικανοποιητικά. 

Οπως διαπιστώνεται από παγκόσμια έρευνα, οι πολίτες είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 13.000 άνθρωποι σε 19 χώρες, έδειξε ότι το 71,5% των ερωτηθέντων ήταν πολύ ή κάπως πιθανό να εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ενώ το 61,4% ανέφερε ότι θα εμβολιαζόταν κατόπιν σύστασης του εργοδότη ή της κυβέρνησης. 

Πιο καχύποπτοι έναντι του εμβολίου εμφανίζονται οι Αμερικανοί. Ερευνα του Ινστιτούτου Pew δείχνει ότι το 50% δεν θα εμβολιαζόταν αν υπήρχε αποτελεσματικό εμβόλιο σήμερα. Αλλωστε, οι περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι έχουν πάψει να εμπιστεύονται τόσο τα άτομα όσο και τους φορείς που έχουν επιφορτιστεί με την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα πανδημίας.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) ανακοίνωσε ότι η πανδημία στις ΗΠΑ προκάλεσε φέτος αύξηση των ετήσιων θανάτων κατά 285.000, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, πλήττοντας με δριμύτητα, παραδόξως, την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών. Σε αυτήν, το ποσοστό αύξησης των θανάτων υπερβαίνει το 26,5% συγκριτικά με τα περασμένα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή