Οι επιτυχίες της αιγυπτιακής οικονομίας υπό τον πρόεδρο Σίσι

Οι επιτυχίες της αιγυπτιακής οικονομίας υπό τον πρόεδρο Σίσι

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστορία της, η Αίγυπτος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων και συγκρούσεων οι οποίες εμπόδισαν την αναπτυξιακή πορεία της, αλλά τις ξεπέρασε και διαχειρίστηκε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις εκμεταλλευόμενη τη μοναδική γεωγραφική της θέση. Σαφής ένδειξη αυτού είναι τα όσα έχει περάσει η Αίγυπτος από το 2011. Από το 2013, αναδείχθηκε ένα νέο όραμα για την επίλυση των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Αλ Σίσι, η Αίγυπτος, με τις θυσίες και τη θέληση του σπουδαίου λαού της, άλλαξε μοντέλο δαπανών, περνώντας από την κατανάλωση στις παραγωγικές δαπάνες για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας (δρόμοι, γέφυρες, αποξήρανση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης, παροχή στέγης σε πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μεταφορά της διοικητικής πρωτεύουσας, ανάπτυξη εργοστασίων και φτωχογειτονιών). Επίσης, εξακολούθησε να κατασκευάζει μεγάλα έργα σε διάφορες επαρχίες και να υλοποιεί την ψηφιακή διακυβέρνηση, με βάση ένα επιστημονικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό.

Ο πρόεδρος επέβλεψε την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2017, διασφαλίζοντας την ευημερία της εθνικής οικονομίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναμόρφωση του καθεστώτος των επιδοτήσεων, ώστε να στηρίζουν αυτούς που τις αξίζουν περισσότερο. Οι εκθέσεις του ΔΝΤ δείχνουν εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών μετά την έναρξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που απελευθέρωσε τη συναλλαγματική ισοτιμία, επιτάχυνε τους ρυθμούς ανάπτυξης, μείωσε τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του προϋπολογισμού, αύξησε τα νομισματικά αποθέματα και μείωσε την ανεργία στο 8,3%. Στα τέλη του οικονομικού έτους 2020-21, η ανεργία θα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος παραμένει μια από τις φθηνότερες χώρες στον κόσμο ως προς το κόστος των μεταφορών, παρά τα μεγάλα λειτουργικά κόστη. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αφιέρωσε μεγάλα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της χώρας για την ανάπτυξη της Υγείας, της Παιδείας και για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. 

Εκθεση του οίκου Moody’s τον Σεπτέμβριο του 2020 βαθμολόγησε την αιγυπτιακή οικονομία με Β2, με σταθερές μελλοντικές προοπτικές, ενώ η Goldman Sachs επιβεβαίωσε την επιστροφή περίπου του 50% των έμμεσων ξένων επενδύσεων και τις θετικές προσδοκίες για τον δείκτη του πληθωρισμού, για την ισχύ της αιγυπτιακής λίρας και για την υποδοχή κάποιων τουριστών παρά την πανδημία. 

Η Wise Air, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι δρομολογεί εκ νέου τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως ανάμεσα στο Μιλάνο και στην Αλεξάνδρεια, η ΚLM επανήλθε στο Κάιρο έπειτα από διακοπή τριών ετών, ενώ πτήσεις από τη Ρωσία και το Καζαχστάν επέστρεψαν στην Αίγυπτο για τη μεταφορά τουριστών, με εφαρμογή των αρχών για την προστασία από τον κορωνοϊό. 

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση εστίασε την προσοχή της στα προβλήματα των οικονομικών δεικτών. Ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού έφθασε το 3,4% τον Αύγουστο του 2020, αντί 4,6% τον Ιούλιο του 2020 και περίπου 6,7% τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθώς οι τιμές των τροφίμων, ποτών, σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων πέφτουν διαρκώς. 

Για πρώτη φορά στην αιγυπτιακή ιστορία, η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία ψηφιοποιημένου κτηματολογίου. Η Αίγυπτος έχει επίσης ανακοινώσει ότι στοχεύει να αυξήσει φέτος τις δημόσιες επενδύσεις κατά 55% σε σχέση με πέρυσι, με συνολική επένδυση περίπου 20 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών, και να κατευθύνει περίπου το 10% σε έργα υδροδότησης και επεξεργασίας λυμάτων. Επίσης, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες είναι το Φόρουμ Αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς το φυσικό αέριο προέρχεται από την περιοχή. Οι προσπάθειες της Αιγύπτου συνέβαλαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% το οικονομικό έτος 2019-2020.

Από την επανεκλογή του, το 2018, ο πρόεδρος Αλ Σίσι επενδύει στον αιγυπτιακό λαό, προς όφελος των κλάδων της Υγείας και της Παιδείας, πέρα από τις επενδύσεις στον τομέα Μηχανικού των ενόπλων δυνάμεων, που υλοποιεί έργα εθνικής σημασίας και είναι διάσημος για την τεράστια εμπειρία του, την ικανότητά του να ολοκληρώνει τα έργα εντός χρονοδιαγράμματος με το χαμηλότερο κόστος, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και να δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης. 

Οι επικρίσεις από την πλευρά κάποιων χωρών και αντιπάλων του αιγυπτιακού κράτους για τον ρόλο του θεσμού του στρατού στη ζωή της χώρας είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς ο θεσμός των ενόπλων δυνάμεων είναι ένας πατριωτικός θεσμός, γνωστός για την πειθαρχία του και την ικανότητά του να λειτουργεί χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες έχουν επενδύσει με επιτυχία στις δυνατότητες των στρατιωτικών θεσμών τους, όπως δείχνει η κινεζική εμπειρία. Η αιγυπτιακή ιστορία έχει αποδείξει ότι τα ισχυρά σημεία της χώρας γίνονται πάντα στόχος, σε μια προσπάθεια να την εξαντλήσουν. Τον 21ο αιώνα έχουμε δει καμπάνιες αντεκδίκησης από εχθρικές χώρες, σκληρές εκστρατείες εναντίον της ευημερίας της και της δημοφιλίας του ηγέτη της στα μέσα ενημέρωσης ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται από το 2011 από πολιτικά χρωματισμένους παίκτες για να δώσουν αρνητική εικόνα για την Αίγυπτο. 

Παρά τις προκλήσεις και παρά τις προσπάθειες καταστροφής και δολιοφθοράς από τρομοκρατικές οργανώσεις, ο Θεός έχει κρατήσει την Αίγυπτο ασφαλή στη διάρκεια της ιστορίας της και έχει φροντίσει για τη φώτιση της πολιτικής ηγεσίας της και τη γνώση του λαού της.
 
* Η κ. Eman Youssef είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας Al-Ahram.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή