H πανδημία βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία

H πανδημία βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύεται επιζήμια όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τη Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, τόσο οι βασικές ελευθερίες όσο και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν επιδεινωθεί σε 80 διαφορετικές χώρες.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Freedom House, μιας δεξαμενής σκέψης (think-tank) με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθεριών. 

H επιδείνωση της Δημοκρατίας, μάλιστα, γίνεται αισθητή όχι μόνο στα διδακτορικού τύπου καθεστώτα, αλλά και στα δυτικού τύπου πολιτεύματα. Από τις 192 υπό εξέταση χώρες, συγκεκριμένα, 80 παρουσίασαν πτώση, 111 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο μία -το Μαλάουι- εμφάνισε βελτίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χώρες, όπου υπήρξε περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Πάντως, όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα επίπεδα ελευθεριών είχαν αρχίσει να υποχωρούν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αλλά, η Covid-19 ήρθε για να επιταχύνει την προϋπάρχουσα τάση.

«Το ξέσπασμα της πανδημίας αντιπροσωπεύει μια νέα πρόκληση για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα καταπιεστικά καθεστώτα απάντησαν στην πανδημία με τρόπους, οι οποίοι υπηρετούσαν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, συχνά εις βάρος της δημόσιας υγείας και των βασικών μορφών ελευθερίας. Ακόμη, όμως, και οι ανοιχτές κοινωνίες αντιμετώπισαν πιέσεις προκειμένου να αποδεχθούν τους περιορισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να επιβιώσουν της κρίσης και να έχουν μόνιμη επίδραση στην ελευθερία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Freedom House.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας επέφερε παγκοσμίως μια σειρά περιοριστικών μέτρων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έτυχαν πολλαπλών αντιδράσεων εκ μέρους των πολιτών και των κατοίκων.

Μόλις σήμερα, μάλιστα, ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι ο έλεγχος των μέτρων για τον κορωνοϊό περιορίζει τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Με πληροφορίες από Economist

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή