Χάνει τον έλεγχο ο Ντόναλντ Τραμπ

Χάνει τον έλεγχο ο Ντόναλντ Τραμπ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατευθυνόμενος προς την Αριζόνα για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας, την περασμένη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν φοβάται» μεν, «αισθάνεται θυμωμένος» δε. Τις επόμενες ώρες και μέρες ο θυμός του εκδηλώθηκε με πολλούς τρόπους και με διαφορετικούς αποδέκτες. Ο δρ Αντονι Φάουτσι χαρακτηρίστηκε «καταστροφή» και οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι «ηλίθιοι», ενώ ακόμη και ο Ρεπουμπλικανός υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ άκουσε τα εξ αμάξης επειδή δεν έχει κινήσει δίωξη κατά του γιου του Τζο Μπάιντεν για τις οικονομικές δραστηριότητές του στην Ουκρανία.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επιμένουν να προμηνύουν την ήττα του, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε άλλο ένα δείγμα εκνευρισμού στη διάρκεια συνέντευξης με την πολύ γνωστή δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου CBS, Λέσλι Σταλ. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του CNN, που δεν διαψεύστηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ διέκοψε απότομα τη συνέντευξη, ύστερα από 45 λεπτά γυρισμάτων, λέγοντας στη Σταλ ότι έχει αρκετό υλικό για την εκπομπή της, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή. 

Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι είχε εξοργιστεί με τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από την πανδημία περισσότερο από ό,τι θα επιθυμούσε ο πρόεδρος. Μάλιστα, ο Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη μαγνητοσκόπηση μέρους της εκπομπής, όπου θα εμφανιζόταν μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Στη συνέχεια χαρακτήρισε, μέσω Twitter, «ψεύτικη και προκατειλημμένη» τη συνέντευξη, κατηγόρησε τη Σταλ ότι ήταν πολύ περισσότερο ήπια στην αντίστοιχη συνέντευξή της με τον Τζο Μπάιντεν και ανήρτησε βίντεο όπου την εμφάνιζε να μη φοράει προστατευτική μάσκα στον Λευκό Οίκο (στην πραγματικότητα, το σχετικό απόσπασμα του βίντεο τραβήχτηκε αμέσως μετά την απότομη διακοπή της συνέντευξης, όταν η Σταλ δεν είχε προλάβει να ξαναφορέσει τη μάσκα της).

Η επόμενη τηλεοπτική δοκιμασία για τον Τραμπ θα είναι το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν, το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στο Νάσβιλ του Τενεσί. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται να στρέψει την προεκλογική ατζέντα προς τα θέματα της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, όπου πιστεύει ότι θα έχει πιο ευνοϊκό έδαφος, τουλάχιστον σε σύγκριση με τη διαχείριση της πανδημίας, ένα πεδίο όπου οι συγκρίσεις είναι μέχρι στιγμής συντριπτικές εις βάρος του.

Δίνοντας μια πρόγευση της γραμμής που εννοεί να ακολουθήσει στις τελευταίες ημέρες της καμπάνιας του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, στην Πενσιλβάνια: «Σε αυτές τις εκλογές, καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα στη σούπερ ανάκαμψη του Τραμπ και στην οικονομική κρίση του Μπάιντεν. Αν θέλετε κρίση, καταστροφή και απελπισία, ψηφίστε τον νυσταλέο Τζο. Και την πλήξη». Παρά τα αρχικά της σχέδια, η Μελάνια Τραμπ δεν κατάφερε να συνοδεύσει τον σύζυγό της στην εν λόγω συγκέντρωση καθώς, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από επίμονο βήχα, παρότι ανέρρωσε από τον κορωνοϊό.

Πονοκέφαλο για τον Τραμπ προκαλεί και η άρνηση των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας να εγκρίνουν πιθανό συμβιβασμό του Λευκού Οίκου με την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας. Χθες ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γερουσιαστές του θα εγκρίνουν, τελικά, το αναμενόμενο πακέτο μέτρων, έστω και ανόρεκτα.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι μία από τις εταιρείες του προέδρου και μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων, η Trump International Hotels Management, διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα, παρά τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Τραμπ στο Πεκίνο. Αλλο ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η προεκλογική καμπάνια του προέδρου αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικής στενότητας, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου τα ρευστά διαθέσιμά της ήταν γύρω στα 63 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 177 εκατομμυρίων της καμπάνιας Μπάιντεν. Τον ίδιο μήνα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος συγκέντρωσε ποσό ύψους 281 εκατομμυρίων, υπερτριπλάσια των 81 εκατομμυρίων που κατάφερε να μαζέψει ο Τραμπ. 

Στη μάχη και ο Ομπάμα

Την πρώτη του παρέμβαση σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ του Τζο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει για χθες ο Μπαράκ Ομπάμα. Δεκατρείς ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο τέως πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει σε συγκέντρωση των Δημοκρατικών σε drive-in της Φιλαδέλφειας, της μεγαλύτερης πόλης της Πενσιλβάνια, για να στηρίξει τον επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρό του. Η Πενσιλβάνια είναι μία από τις πιο κρίσιμες, διαφιλονικούμενες πολιτείες, που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα της προεδρικής αναμέτρησης. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον Μπάιντεν, αλλά ο Τραμπ έχει καταφέρει να ροκανίσει αρκετά την απόσταση που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του. Η χείρα βοηθείας από τον Ομπάμα έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή. Ο Τζο Μπάιντεν έχει αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία το τελευταίο τριήμερο, προκειμένου να προετοιμαστεί εντατικά για το κρίσιμο ντιμπέιτ με τον Τραμπ, το οποίο αντιμετωπίζεται από πολλούς ως η τελευταία ευκαιρία του προέδρου να αντιστρέψει τη δυναμική της αναμέτρησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή