Η ρύπανση σκότωσε 500.000 βρέφη το 2019

Η ρύπανση σκότωσε 500.000 βρέφη το 2019

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάνω από μισό εκατομμύριο νεογνά πέθαναν πέρυσι πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής, εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα, σύμφωνα με την έκθεση State of Global Air 2020. Η πλέον θανατηφόρος μορφή ρύπανσης αφορά τον καπνό που συσσωρεύεται σε εσωτερικούς χώρους από ξυλόσομπες και μαγειρικές εστίες που χρησιμοποιούν κάρβουνα ή κοπριά. 

Στον παράγοντα αυτό αποδίδονται τα δύο τρίτα από τις 500.000 θανάτους νεογνών εξαιτίας της ρύπανσης, ενώ στη ρύπανση της ατμόσφαιρας γενικότερα αποδίδεται το άλλο ένα τρίτο. Οι μηχανισμοί με τους οποίους η ατμοσφαιρική ρύπανση προξενεί πρόωρους θανάτους ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα είναι ευρέως κατανοητοί, αλλά οι δραματικές επιπτώσεις στα νεογνά δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Σύμφωνα με την έρευνα, η έκθεση σε αιθάλη βλάπτει τα έμβρυα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρους τοκετούς ή χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση. Και οι δύο αυτοί παράγοντες σχετίζονται με την αυξημένη βρεφική θνησιμότητα. Εξάλλου, τα πρόωρα βρέφη συχνά δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένους πνεύμονες, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επιβίωσή τους σε περίπτωση αιθάλης στην ατμόσφαιρα και αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουν από πνευμονία.  

«Δεν καταλαβαίνουμε απολύτως τους μηχανισμούς σε αυτό το στάδιο, αλλά κάτι συμβαίνει που βλάπτει την ανάπτυξη του εμβρύου και μειώνει το βάρος κατά τη γέννηση. Η επιδημιολογική σύνδεση εμφανίζεται σε μία σειρά μελετών, σε πολλές χώρες», δήλωσε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Υγειονομικών Μελετών και συντάκτρια της έρευνας, Κάθριν Γουόκερ. 

Η ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, καθώς δεν αφορά την πλειονότητα των κατοίκων των πλούσιων χωρών. Τα θύματα της ρύπανσης αυτής κατοικούν κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία. 

Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στα παιδιά που επιβιώνουν. «Επέρχονται βλάβες στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα από τη ρύπανση, ως εκ τούτου το θέμα δεν είναι μόνο να μην πεθαίνουν τα νεογνά», σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) Μπεάτε Ριτς. Eξάλλου, η ρύπανση της ατμόσφαιρας στις σύγχρονες πόλεις στερεί από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τον επιβαρυμένο αέρα του σπιτιού βγαίνοντας έξω και δημιουργεί τις συνθήκες για 24ωρη εισπνοή βλαβερών αέριων ρύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή