Σχεδόν καθολική γίνεται η απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία

Σχεδόν καθολική γίνεται η απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη σκληρότερη γίνεται η νομοθεσία της Πολωνίας για τις εκτρώσεις, μία από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη, μετά τη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα ενός νόμου του 1993, που επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτων βλαβών στο έμβρυο. Πέραν των περιπτώσεων σοβαρών προβλημάτων στο έμβρυο, μία γυναίκα μπορεί να προβεί σε έκτρωση στην Πολωνία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία της.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, καθότι σχεδόν όλες οι εκτρώσεις στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης γίνονται σε περιπτώσεις που έχουν διαγνωσθεί πολύ σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.

Η νομική αμφισβήτηση του συγκεκριμένου νόμου ξεκίνησε πέρυσι και δεν σχετίζεται άμεσα με το νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση τερματισμού των εκτρώσεων σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτης βλάβης στο έμβρυο.

Τρεις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα – η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής – είχαν ανακοινώσει ότι θα στείλουν ανεξάρτητους παρατηρητές για να παρακολουθήσουν τις δικαστικές διαδικασίες.

«Οι επικείμενες διαδικασίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο επαναλαμβανόμενων κυβερνητικών επιθέσεων στα δικαιώματα των γυναικών και προσπαθειών να ανασταλούν αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και νομικών και πολιτικών αλλαγών που έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στην Πολωνία», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωση τους οι τρεις οργανώσεις.

Με πληροφορίες από το BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή