Συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη

Συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο ΟΗΕ μετά την υπογραφή της μόνιμης εκεχειρίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, καλωσόρισε τη συμφωνία αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα διαρκέσει. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις προς μια οριστική διευθέτηση, εννέα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, που βύθισε τη χώρα στο χάος. 

«Εχω την τιμή να είμαι σήμερα μάρτυρας μιας στιγμής που θα μείνει στην Ιστορία», είπε η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Τούρκο Ουίλιαμς, προσθέτοντας πάντως ότι ο δρόμος που απομένει είναι «δύσκολος και μακρύς». Με βάση την ανακοίνωση, οι ένοπλες ομάδες και οι στρατιωτικές μονάδες «θα επιστρέψουν στις βάσεις τους» και οι ξένοι μισθοφόροι «θα φύγουν από το έδαφος, τον εναέριο χώρο και τη θάλασσα της Λιβύης» εντός τριών μηνών. 

Για την τήρηση του τελευταίου όρου απαιτείται η συνεργασία της Τουρκίας, η οποία έχει μετακινήσει χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την αξιοπιστία της, αν και διατύπωσε την ευχή να τηρηθεί από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η συμφωνία δεν έχει τη συγκατάθεση των κορυφαίων αξιωματούχων των δύο πλευρών, παρά μόνο στελεχών που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία. «Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα κρατήσει», είπε. Πάντως, οι συγκρούσεις είναι σε ύφεση τον τελευταίο μήνα, κατ’ εφαρμογήν προσωρινής εκεχειρίας, που απέτρεψε την προδιαγραφόμενη ως εξαιρετικά αιματηρή μάχη για τον έλεγχο της Σύρτης ανάμεσα στις δυνάμεις της Τρίπολης και εκείνες της Βεγγάζης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή