ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για Μακρόν

Γερμανός ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για Μακρόν

Στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σημειώνοντας πως η προσωπική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι απαράδεκτη και σηματοδοτεί «ένα νέο χαμηλό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται «ψυχοθεραπεία» για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν με τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», σημείωσε ο Ερντογάν. 

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε και η γαλλική προεδρία τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας. «Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «τα λόγια του πρόεδρου Ερντογάν σε ό,τι αφορά τον Εμανουέλ Μακρόν είναι απαράδεκτα. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη ρότα αντιπαράθεσης».

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο Twitter.

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους η οποία στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.