ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Επεισόδια στην Ιταλία λόγω μέτρων

Επεισόδια στην Ιταλία λόγω μέτρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Πολωνία έχουν καταγράψει τις τελευταίες ημέρες αριθμό νέων κρουσμάτων ρεκόρ, καθώς το φθινόπωρο δίνει τη θέση του στον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και οι πολίτες έχουν αρχίσει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε κλειστούς χώρους, όπου οι ρυθμοί μετάδοσης είναι υψηλότεροι. Πάνω από 43,4 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό παγκοσμίως και 1,16 εκατ. έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. 

Καμία βελτίωση δεν καταγράφεται στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις. Στον ιταλικό Βορρά, χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους για τους νέους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, γυμναστηρίων και κινηματογράφων. Στο Τορίνο, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους, εισέβαλαν σε μεγάλους οίκους μόδας, όπως Gucci και Lοuis Vuitton, και λεηλάτησαν το εσωτερικό τους. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο Μιλάνο, όπου οι διαδηλωτές τα έκαναν γυαλιά-καρφιά, απωθήθηκαν από την αστυνομία με χρήση χημικών. Σύμφωνα με τις Αρχές, αποτελούσαν ένα ετερόκλητο πλήθος, στο οποίο περιλαμβάνονταν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, νέοι και αλλοδαποί.

«Αναβάλλονται» τα φετινά Χριστούγεννα για τους Ρωμαιοκαθολικούς, καθώς δεν θα υπάρξει συμμετοχή πιστών στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στις οποίες θα χοροστατήσει ο Πάπας Φραγκίσκος. 

H Σουηδία επιμένει στην πιο ήπια αντιμετώπιση της πανδημίας και στην πειθώ αντί της υποχρέωσης, παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό. Παρά τη χαλαρή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τη σουηδική κυβέρνηση, η πίεση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί σοβαρά μετά τον διπλασιασμό των νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Από κορωνοϊό προσβλήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω Twitter, επισημαίνοντας ότι παραμένει σπίτι σε καραντίνα. Ευχές για ανάρρωση έστειλε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Τwitter. Σε καραντίνα τέθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις και επισκέψεις του αναβάλλονται. 

Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Aλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι εφόσον το εμβόλιο που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εντός εβδομάδος από την ανάλυση των δεδομένων της κλινικής μελέτης. Ετσι, είναι άκρως απίθανη η δημοσίευση των στοιχείων πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στις 3 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, διακόπτεται η έρευνα της πειραματικής θεραπείας με αντισώματα της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly, καθώς ερευνητές των εθνικών ινστιτούτων υγείας κατέληξαν ότι δεν συμβάλλει στην ανάρρωση ασθενών με βαριά COVID-19. Ωστόσο, θα συνεχιστούν οι μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσον η έγκαιρη χορήγηση της θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με πιο ήπια μορφή της. 

Τέλος, τάχιστα εξαλείφονται τα αντισώματα ατόμων που νόσησαν από COVID-19. Μελέτη των επιστημόνων του Imperial College, η οποία προδημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα medRxiv, διαπιστώνει ότι το ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού με αντισώματα κατά του κορωνοϊού μειώθηκε από 6% στο τέλος Ιουνίου στο 4,4% τον Σεπτέμβριο, κάτι που, βεβαίως, δεν θα έχει κατ’ ανάγκην επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.