Μουσουλμανική συσπείρωση γύρω από Ερντογάν

Μουσουλμανική συσπείρωση γύρω από Ερντογάν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Αφρονα» χαρακτήρισε η Τεχεράνη την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναδείξει τη δημοσίευση σκίτσων που σατιρίζουν τον Μωάμεθ σε κριτήριο δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου, καθώς οι αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο συνεχίζονται. 

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Ιράν απέφυγε τις ανοικτές επιθέσεις εναντίον του Γάλλου προέδρου, αλλά διεμήνυσε με διπλωματικά κανάλια στο Παρίσι ότι οι γαλλικές αντιδράσεις ενισχύουν το μίσος εναντίον όλων των μουσουλμάνων.

Στο Μπανγκλαντές, περίπου 40.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αντιγαλλική διαδήλωση που οργανώθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμιστικά κόμματα της χώρας. Η παλαιότερη διαμάχη για τα σκίτσα του Μωάμεθ ήρθε με φρικτό τρόπο στην επικαιρότητα όταν 18χρονος ισλαμιστής τρομοκράτης αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμιέλ Πατί, ο οποίος είχε μιλήσει στους μαθητές του για την ελευθερία της έκφρασης, δείχνοντας μεταξύ άλλων παραδειγμάτων και τα επίμαχα σκίτσα. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε ήδη προξενήσει την οργή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στις αρχές Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι το γαλλικό κράτος σκοπεύει να αναδιοργανώσει το γαλλικό Ισλάμ και ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία σε κρίση. 

Η Γαλλία απέσυρε τον πρέσβη της από την Αγκυρα το Σαββατοκύριακο, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Μακρόν. Την ίδια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος μοιράζει προσβολές σε ομολόγους του, δεν δέχεται ο ίδιος την παραμικρή επίκριση. Στις 29.000 ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί ή διωχθεί στην Τουρκία για προσβολή προς τον Ερντογάν, προστέθηκε τη Δευτέρα και ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος δημοσίευσε σκίτσο που σατίριζε τον Ερντογάν με τον τίτλο «τρομοκράτης». Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τον Βίλντερς φασίστα. Για πολιτικούς όπως ο Βίλντερς και η Γαλλίδα αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, η παρούσα αναστάτωση αποτελεί ευκαιρία επανόδου στην πολιτική σκηνή. 

Πηγή: REUTERS, GUARDIAN, POLITICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή