ΕΜΒΟΛΙΟ SPUTNIK-V

Κορωνοϊός: H Ρωσία διέκοψε τον εμβολιασμό εθελοντών λόγω υψηλής ζήτησης

Κορωνοϊός: H Ρωσία διέκοψε τον εμβολιασμό εθελοντών λόγω υψηλής ζήτησης

Η Ρωσία διέκοψε προσωρινά τον εμβολιασμό των νέων εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές με το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, λόγω της υψηλής ζήτησης και της έλλειψης δόσεων του.

Το παραπάνω ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που ασχολείται με την μελέτη, καταγράφοντας παράλληλα οπισθοδρόμηση στο φιλόδοξο σχέδιο της Μόσχας να παρουσιάσει το εμβόλιο.

«Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για το εμβόλιο και δεν παράγουν αρκετά ώστε να ανταποκριθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Crocus Medical, ενός οργανισμού που αναλαμβάνει βάσει συμβολαίου έρευνες και συνδράμει στο να γίνουν οι κλινικές δοκιμές στην Μόσχα, σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο ίδιος, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν πάλι περίπου στις 10 Νοεμβρίου.

Μέλη του προσωπικού νοσοκομείων της Μόσχας, στα οποία πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές του εμβολίου, δήλωσαν στο Reuters ότι ο εμβολιασμός νέων εθελοντών που συμμετέχουν στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου έχει προσωρινά διακοπεί, με αρκετούς να αποδίδουν την εξέλιξη στη μεγάλη ζήτηση και την έλλειψη δόσεων του εμβολίου.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας της Μόσχας, στο οποία υπάγονται τα 25 νοσοκομεία που διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές, δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση. 

Επίσης, ο σύμβουλος του υπουργείου Αλεξέι Κουζνετσόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την προσωρινή διακοπή των κλινικών δοκιμών και τη χαμηλή διάθεση των δόσεων του εμβολίου, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εθελοντές συνεχίζονται.

«Ο στόχος να εμβολιασθούν 40.000 εθελοντές θα επιτευχθεί» τόνισε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα σχετικά με την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, εξαιτίας των δυνατοτήτων του υπάρχοντος εξοπλισμού, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας το οποίο αναπτύσσει και παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, παρέπεμψε το Reuters για απαντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Υγείας.