Επίσκεψη στήριξης Τσαβούσογλου στο Αζερμπαϊτζάν

Επίσκεψη στήριξης Τσαβούσογλου στο Αζερμπαϊτζάν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν, όπου εξέφρασε την υποστήριξη της Άγκυρας στη χώρα αυτή ενώ μαίνεται η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την επομένη αιτήματος για βοήθεια που απηύθυνε η Αρμενία στη Ρωσία.

“Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο Μπακού με τους αδελφούς μας, για να ανανεώσουμε την σταθερή υποστήριξή μας στο αγαπητό Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουμε (απόψεις) για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε μήνυμά του στο Twitter.

“Ήρθα με εντολή του προέδρου. Ο πρόεδρος μας είπε να σταθούμε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη διαδικασία, να επισκεπτόμαστε το Μπακού συχνά και να εργαζόμαστε από κοινού. Ο υπουργός Άμυνας (Χουλουσί Ακάρ), ο (στενός σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν) Μπιναλί (Γιλντιρίμ) και άλλοι θα έρθουν επίσης”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

Χθες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αρχίσουν “επείγουσες” διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη ρωσική βοήθεια για την ασφάλεια, επικαλούμενος το σύμφωνο συλλογικής ασφάλειας που συνδέει τις δύο χώρες.

Σε επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο, ο Πασινιάν δήλωσε ότι οι μάχες προσεγγίζουν τα σύνορα της Αρμενίας και κατηγόρησε εκ νέου την Τουρκία ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία απάντησε ότι θα παράσχει όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής μεταξύ των δύο χωρών, εάν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φτάσουν στο έδαφος της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το αίτημα της Αρμενίας τροφοδότησε τους φόβους για κλιμάκωση και για ανάμειξη της Ρωσίας και της Τουρκίας στην σύγκρουση αυτή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στον θύλακα αυτόν μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από το Γερεβάν. Μέχρι στιγμής τρεις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς έχουν αποβεί άκαρπες.

Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις δύο πλευρές.

Οι αυτονομιστές ηγέτες του Καραμπάχ κατηγόρησαν το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε ζώνες αμάχων, μεταξύ των οποίων την στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ ότι έβαλαν στο στόχαστρο τον στρατό του και ζώνες αμάχων χθες και σήμερα τα ξημερώματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή