ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Υποφερτός Δεκέμβριος μόνο αν τηρήσουμε τα μέτρα

Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Η Γερμανία θα έχει έναν υποφερτό Δεκέμβριο εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποδώσουν, δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι σημαντικό τμήμα από την επιτυχία των μέτρων εξαρτάται από τη συμμετοχή και την και κατανόηση των πολιτών.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι εάν ο κόσμος σεβαστεί τους περιορισμούς τις επόμενες τέσσερις εβδομάδας «για να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του ιού, τότε θα είμαστε ικανοί να διαμορφώσουμε ανεκτές συνθήκες τον Δεκέμβριο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ομολόγησε ότι προχωρεί στη λήψη μέτρων με «βαριά καρδιά» και μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των επιστημόνων είπε ότι ο ιός αντιδρά διαφορετικά και πιο επιθετικά στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την ραγδαία εξάπλωση του ιού να νικήσει το σύστημα υγείας», προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις εντατικές έχει δεκαπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η κυρία Μέρκελ είπε επίσης ότι δίνει μεγάλο βάρος στις επιστημονικές συμβουλές όσον αφορά στην αντινετωπιση του κορωνοϊού, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει πόσ σημαντικές είναι για εκείνη οι επιστημονικές συμβουλές να ακούγονται και στον Λευκό Οίκο.

«Δεν θα το κάνω αυτό μία ημέρα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ», ανέφερε.

«Ωστόσο ξέρερε ότι από την εκπαίδευσή μου ως φυσικού, δίνω μεγάλο βάρος στις επιστημονικές συμβουλές και τις χρησιμοποιώ και εγώ», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters