ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο CureVac: Ένα βήμα πριν από τις μαζικές κλινικές δοκιμές

emvolio-curevac-ena-vima-prin-apo-tis-mazikes-klinikes-dokimes0

Ανοσολογική απόκριση σε ανθρώπους έχει προκαλέσει το πειραματικό εμβόλιο της CureVac για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, σε μια εξέλιξη που επιτρέπει στη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας να προχωρήσει στην έναρξη των μαζικών κλινικών δοκιμών.

«Μας ενθαρρύνουν ιδιαίτερα τα στοιχεία της Φάσης Ι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac, Φραντς-Βέρνερ Χάας. Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί την επονομαζόμενη προσέγγιση messenger RNA(mRNA), την ίδια με τη Moderna και τη BioNTech και του εταίρου της Pfizer, αν και άρχισαν μαζικές δοκιμές σε ανθρώπους στα τέλη Ιουλίου.

Το πειραματικό εμβόλιο της CureVac, γνωστό ως CVnCoV, επιδεικνύει σχετικά καλή ανεκτικότητα και τα αποτελέσματα στηρίζουν τα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει στο τελευταίο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους πριν από τα τέλη του έτους.

Η CureVac υποστηρίζεται από τον Γερμανό επενδυτική βιοτεχνολογίας Ντίτμαν Χοπ, το Ιδρυμα Γκέιτς και την GlaxoSmithKline. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εθελοντές ανέπτυξαν ένα επίπεδο αντισωμάτων ανάλογο με τα αντισώματα ασθενών που είχαν νοσήσει βαριά και ανέρρωσαν από τη νόσο Covid-19.

H πανδημία του κορωνοϊού, η οποία μετράει ήδη περισσότερα από 1,1 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως, έχει πυροδοτήσει δυναμική κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, με περίπου 45 πειραματικές φόρμουλες να δοκιμάζονται σε ανθρώπους.