Σε καθεστώς lockdown η Ευρώπη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα πραγματικότητα εισέρχεται σταδιακά η Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερα κράτη υιοθετούν το lockdown ως τρόπο αναχαίτισης του δεύτερου πανδημικού κύματος. Ο κορωνοϊός, από την εμφάνισή του στις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.200.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο. Η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την πανδημία «φυσική καταστροφή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τονίζοντας ότι είναι «μία δοκιμασία που δεν είχαμε δει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Γερμανία από χθες βρίσκεται σε «ήπιο lockdown» με κλειστούς όλους τους χώρους συναθροίσεων (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους κ.ο.κ.). Ανοικτά σε αντίθεση με την άνοιξη παραμένουν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες. Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η φετινή εορταστική περίοδος θα είναι διαφορετική. «Θα κάνουμε Χριστούγεννα υπό άλλες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού», χωρίς απαραιτήτως να είναι «Χριστούγεννα της μοναξιάς». Απέκλεισε, ωστόσο, την πραγματοποίηση εορταστικών εκδηλώσεων. 

Στην Ιταλία ενισχύονται τα περιοριστικά μέτρα με καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 μ.μ., κλείσιμο εμπορικών κέντρων τα Σαββατοκύριακα και περιορισμούς στην κυκλοφορία μεταξύ περιφερειών. Ωστόσο, ο Βάλτερ Ρικάρντι, σύμβουλος του ιταλικού υπουργείου Υγείας, προειδοποίησε χθες ότι η κυβέρνηση χάνει χρόνο σε πολιτικούς ελιγμούς, ενώ η χώρα προσεγγίζει με ταχύτητα το ενδεχόμενο ανάγκης επιβολής ενός νέου εθνικού lockdown.

Σε lockdown με ισχύ ενός μηνός τίθεται από την Πέμπτη και η Αγγλία. Ο Μπόρις Τζόνσον, αιτιολογώντας την απόφασή του σε βουλευτές, τόνισε ότι οι θάνατοι από COVID-19, του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πιθανώς να είναι οι διπλάσιοι αυτών του πρώτου κύματος. Σύμφωνα με επιδημιολογικά σενάρια θα ξεπεράσουν τις 80.000, κίνδυνος που δεν του επέτρεπε εναλλακτική λύση από το lockdown.

Στη Γαλλία η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης προειδοποίησε χθες ότι το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν θα είναι το τελευταίο, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι την άνοιξη. 

Σε μία άλλη εξέλιξη, σε καραντίνα τέθηκε χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μετά την επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από τον κορωνοϊό νόσησε τον Απρίλιο και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ την ίδια περίοδο με τον πατέρα του Κάρολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή