Βαρύ το πολιτικό κόστος για τον Κατσίνσκι

Βαρύ το πολιτικό κόστος για τον Κατσίνσκι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΑΡΣΟΒΙΑ. Απώλεια 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών υπερσυντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS), έπειτα από τη σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, η οποία προκάλεσε κύμα μαζικών δια-
δηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα επί σειράν ημερών. Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για ενδέκατη συνεχή μέρα στη χώρα, στην οποία πλειοψηφούν οι καθολικοί. Σε πολλές πόλεις οι κάτοικοι αψήφησαν εκ νέου τα μέτρα περιορισμού των δημοσίων συναθροίσεων, που επιτρέπουν να συγκεντρώνονται μέχρι και πέντε άτομα. Σιωπηλές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στις πόλεις Βρότσλαβ, Κρακοβία και Λοντζ, όχι όμως και στη Βαρσοβία, όπου είχε διεξαχθεί ανάλογη κινητοποίηση την Παρασκευή. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν χρυσάνθεμα και κεριά ως υπενθύμιση της Ημέρας των Αγίων Πάντων, θρησκευτικής γιορτής για τους καθολικούς, την Κυριακή. 

Χθες ο πρωθυπουργός ζήτησε συνομιλίες με τους ηγέτες των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο νέος σκληρός νόμος για τις αμβλώσεις. Λίγες ώρες προτού ξαναρχίσουν οι νέες συγκεντρώσεις και το κλείσιμο δρόμων, ο επικεφαλής της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης, Ματέους Μοραβίτσκι, απηύθυνε βιντεοσκοπημένη έκκληση στους διαδηλωτές και όσους ηγούνται των κινητοποιήσεων. «Ας μη λύσουμε τις διαφορές μας στους δρόμους και ας μην γίνουν αυτές αιτία για περαιτέρω μολύνσεις», είπε χαρακτηριστικά. Η αντίπαλη πλευρά, ωστόσο, θέτει ως όρο την απόσυρση του νόμου. Η Κλεμεντίνα Σουχάνοφ, επικεφαλής της οργάνωσης «Απεργία γυναικών», προανήγγειλε νέο γύρο διαδηλώσεων, παρά τις απαγορεύσεις λόγω COVID-19. Πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να απαιτεί την παραίτηση του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ειδικά αφότου ζήτησε από τους υποστηρικτές του να αντικρούσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και να προστατεύσουν τις εκκλησίες από επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή