Πώς κάποιες χώρες κατάφεραν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα

Πώς κάποιες χώρες κατάφεραν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, υπάρχουν και μερικές γωνιές του κόσμου, όπου η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: Τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά.

Ο εντοπισμός περίπου δέκα κρουσμάτων στην κινεζική πόλη Κινγκντάο κινητοποίησε τις αρχές, οι οποίες υπέβαλαν σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού εννέα εκατ. κατοίκους της πόλης. Στη Νέα Ζηλανδία τα κρούσματα είναι εξαιρετικά σπάνια. Η Ταϊλάνδη υποδέχθηκε πρόσφατα και έπειτα από πολλούς μήνες τους πρώτους ξένους επισκέπτες -39 επισκέπτες από την Κίνα, που πλέον θεωρείται χαμηλού ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά, τους υποχρέωσε σε καραντίνα 14 ημερών. 

Το Βιετνάμ έχει να ανακοινώσει κρούσμα από τον Σεπτέμβριο. Η Ταϊβάν σημείωσε ρεκόρ 200 ημερών χωρίς κρούσμα στον εγχώριο πληθυσμό. Μηδενικός αριθμός κρουσμάτων και στην Αυστραλία.

«Στην Αυστραλία, δέκα ή 12 κρούσματα αντιμετωπίζονται σαν καταστροφή», δηλώνει στη «WSJ» ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ΑΜΡ Capital. 

Δέκα μήνες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και ο κόσμος παραμένει διχασμένος μεταξύ δύο διαφορετικών προσεγγίσεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τη μία, οι χώρες που προσπαθούν να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί ανάμεσα στους πολίτες. Σε αυτές τις χώρες, οι αρχές προσπαθούν με μέτρα να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου, έχοντας όμως αποδεχθεί ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί.

Στις χώρες που ανήκουν στο άλλο «στρατόπεδο», ακολουθείται μια πολύ πιο επιθετική στρατηγική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, που βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ακόμη και λιγότερα από δέκα περιστατικά αντιμετωπίζονται ως ύψιστη απειλή. Η στρατηγική εστιάζει κυρίως στο να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19.

H ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς σε αυτές τις χώρες. Μπαρ και εστιατόρια είναι ανοικτά, οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται κανονικά, ακόμη και η χρήση μάσκας έχει χαλαρώσει σε ορισμένες περιοχές.

Στο πρώτο κύμα τα ποσοστά μετάδοσης ήταν ανάλογα με τις ΗΠΑ, Ευρώπη και Λατινική Αμερική. ΣΤις περισσότερες περιπτώσεις επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις και άνοιξαν και πάλι τις οικονομίες τους όταν τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα σε αριθμό. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, οι νέες εστίες μετάδοσης μπορούσαν να εντοπισθούν και απομονωθούν μέσω τεστ ανίχνευσης και ιχνηλάτησης. 

Για να καταφέρουν να μηδενίσουν τα κρούσματα κράτησαν τα σύνορά τους κλειστά. Σχεδόν όλοι οι ταξιδιώτες σε χώρες μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό υποχρεούνται σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ειδικές δομές.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η «μοίρα» του κορωνοϊού θα καθορισθεί από το εάν οι χώρες με μηδενική ανοχή ή με πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων καταφέρουν να μην εκτροχιασθούν, φέρνοντας και τον υπόλοιπο κόσμο στο δικό τους «στρατόπεδο».

Με πληροφορίες από WSJ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή