Μυστηριώδεις «ρομπο – κλήσεις» σε ψηφοφόρους ερευνά το FBI

Μυστηριώδεις «ρομπο – κλήσεις» σε ψηφοφόρους ερευνά το FBI

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργες, αυτοματοποιημένες κλήσεις με ηχογραφημένα μηνύματα που προέτρεπαν τους ψηφοφόρους να παραμείνουν σπίτι τους, έλαβαν εκλογείς σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους. 

Ωστόσο, η έκταση των περιστατικών δεν ήταν τέτοια που να δημιουργεί υποψίες για απόπειρα γενικευμένης «ηλεκτρονικής» παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία, αναφέρει το Reuters. 

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι κάποιος ξένος παράγοντας έχει πετύχει να χειραγωγήσει ή να νοθεύσει τη διαδικασία σε αυτές τις εκλογές», ανέφερε ο Chad Wolf εκτελών χρέη διοικητού της Εθνικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland).

Tα περιστατικά ερευνώνται, πάντως από το FBI, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Το FBI δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

Ένα στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου των Τηλεπικοινωνιών (FCC) είπε ότι η υπηρεσία αυτή είναι ενήμερη για αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις (robocall) που προέτρεπαν τους πολίτες «να μείνουν στο σπίτι και να παραμείνουν ασφαλείς» αντί να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, τις τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται ότι έγιναν 10 εκατομμύρια τέτοιες κλήσεις. Ο εκπρόσωπος της FCC είπε ότι η υπηρεσία δεν σχολιάζει τις εν εξελίξει έρευνες.

Οι αυτοματοποιημένες κλήσεις κατεγράφησαν σε Πολιτείες όπως η Αϊόβα, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και η Φλόριντα. 

Τα ηχογραφημένα μηνύματα καλούσαν τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις κάλπες για μία σειρά από, καταφανώς, ψευδείς λόγους. 

Μία από τις κλήσεις αυτές, για παράδειγμα, ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης αναμονής στα εκλογικά τμήματα, οι εκλογείς θα μπορούσαν να ψηφίσουν την επομένη.

Πάνω από 100 εκατ. η πρώιμη ψήφος

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, προτού καν δηλαδή ανοίξουν οι κάλπες, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας.

Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Η πρώιμη ψήφος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών.

-Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή