Το υπαρξιακό δίλημμα των ΗΠΑ

Το υπαρξιακό δίλημμα των ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, πριν την ημέρα των εκλογών. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί στα πλαίσια της πανδημίας αλλά και της δίχως προηγούμενο πόλωσης στη χώρα.

Η πόλωση που υπάρχει εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να περιγραφεί ως μία κρίση εθνικού προσανατολισμού, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο πλανήτη. Η κατάσταση προσεγγίζει τον εθνικό διχασμό.

Στην ημερήσια διάταξη έχουμε ορισμένα ξεκάθαρα διλήμματα: Οικονομία ή προστασία απέναντι στην πανδημία; Νόμος και τάξη ή «αναρχία» λόγω διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού; Πολιτισμική εσωστρέφεια ή έθνος μεταναστών; Παρεμβατισμός στην οικονομία της αγοράς ή απορρύθμιση; Φορολόγηση του πλούτου ή όχι; Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους ή όχι; Ναι ή όχι στις αμβλώσεις; 

Η δημόσια σφαίρα έχει κατακερματιστεί. Σε ένα πιο βαθύ επίπεδο έχουμε τη διαμάχη γύρω από τον ορισμό της επικρατούσας ομάδας στις ΗΠΑ. H διαμάχη αυτή φυσικά υπάρχει στην Αμερική από τη δημιουργία της. Πάνω σε αυτή πατάει και η βαθιά διαίρεση μεταξύ των κερδισμένων και των χαμένων από την παγκοσμιοποίηση. Οι αποκλίνουσες απαντήσεις που οι δυο υποψήφιοι δίνουν στο  ερώτημα «ποιοι είμαστε;» βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των εκλογών. 

Οι Δημοκρατικοί απαντούν ότι η Αμερική αποτελεί ένα έθνος μεταναστών, μια χώρα που αφομοιώνει όλων των ειδών τους πολιτισμούς και τις θρησκείες,  και που επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα και την ενσωμάτωση. Ο Πρόεδρος Τραμπ εκπροσωπεί τον πληθυσμό που δίνει μια διαφορετική, περισσότερο εσωστρεφή απάντηση στο ίδιο ερώτημα. Αυτό το κομμάτι του πληθυσμού αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αμερικανική εθνική ταυτότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πιο αυστηρές τις διαδικασίες μετανάστευσης, αύξησε τις απελάσεις, επένδυσε στο τείχος στο Μεξικό και σε μια ρητορική που αναφέρεται συστηματικά σε εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Επίσης, το θέμα της πίστης και της θρησκείας για τους Δημοκρατικούς αφορά κάτι που εντάσσεται στην ιδιωτική σφαίρα, ενώ για τους Ρεπουμπλικάνους αξιολογείται ως πολύ σημαντικό θέμα στη δημόσια σφαίρα. Αυτά είναι τα διακυβεύματα των σημερινών εκλογών.

* Ο κ. Χάρης Μυλωνάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο George Washington.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή