Οι μάχες για Γερουσία, Βουλή

Οι μάχες για Γερουσία, Βουλή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εξίσου κρίσιμες με τις προεδρικές εκλογές είναι οι αναμετρήσεις για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τα δύο σώματα της νομοθετικής εξουσίας να έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να δημιουργήσουν –εφόσον το επιθυμούν– αξεπέραστα προσκόμματα στην πολιτική του Λευκού Οίκου.

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Γερουσία, με πλειοψηφία 53-47. Ο συσχετισμός αυτός ενδέχεται να μεταβληθεί σήμερα, καθώς ακόμη και κραταιοί γερουσιαστές, όπως ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας, και η Σούζαν Κόλινς στο Μέιν, που εκλέγεται ανελλιπώς από το 1996, αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τέσσερις μόλις έδρες για την πλειοψηφία –ή τρεις, εφόσον νικήσει ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις λύσει ενδεχόμενη ισοψηφία με την ψήφο της ως προέδρου του Κογκρέσου– ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τρεις έδρες, εφόσον επανεκλεγεί ο Τραμπ και ο Μάικ Πενς ψηφίσει ως πρόεδρος του Κογκρέσου. 

Στη Νότια Καρολίνα, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αντιμετωπίζει τον πολλά υποσχόμενο Αφροαμερικανό Δημοκρατικό υποψήφιο Τζέιμι Χάρισον, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε τις επικρίσεις γύρω από τον διορισμό της ανώτατης δικαστού Εϊμι Κόνι Μπάρετ και τις μεθόδους που αξιοποίησε ο Γκράχαμ ως πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων για να επισπεύσει τη διαδικασία. Η εκστρατεία του Χάρισον, από τη μεριά της, έσπασε ρεκόρ χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας 57 εκατ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, υποχρεώνοντας τον Γκράχαμ να γυρίσει τηλεοπτικές διαφημίσεις, στις οποίες εκλιπαρούσε κυριολεκτικά τους υποστηρικτές του για χρηματικές δωρεές.

Στο Μέιν, η θεωρούμενη μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς δέχθηκε τα πυρά των Δημοκρατικών για τη σύμπλευσή της με τον Λευκό Οίκο στο φορολογικό νομοσχέδιο του 2017, στον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο και για την ψήφο της υπέρ της απαλλαγής του Τραμπ από την πρόταση μομφής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα της, η Κόλινς υπήρξε η μόνη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής που καταψήφισε τον διορισμό της Εϊμι Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η αντίπαλός της, Δημοκρατική Σάρα Γκίντεον, απέρριψε την ψήφο της Κόλινς κατά της Μπάρετ, χαρακτηρίζοντάς την καιροσκοπική.

Στο Κολοράντο, ο πρώην κυβερνήτης και Δημοκρατικός υποψήφιος γερουσιαστής Τζον Χικενλούπερ άσκησε οξεία κριτική στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Κόρι Γκάρντνερ για την ψήφο του υπέρ του διορισμού της δικαστού Μπάρετ, υπενθυμίζοντάς του ότι εμπόδισε τον τότε πρόεδρο Ομπάμα να διορίσει τον προοδευτικό δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ το 2016, λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας του προέδρου. Ο Γκάρντνερ αναμένεται να ηττηθεί.

Σκληρή αναμέτρηση αναμενόταν χθες στις εκλογές για τη μία από τις δύο έδρες της Τζόρτζια στη Γερουσία, με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντιού να υστερεί ελαφρώς σε χρηματοδοτήσεις έναντι του Δημοκρατικού διεκδικητή Τζον Οσοφ. Η ατυχής έμπνευση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να ειρωνευθεί κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εμφάνισης το όνομα της υποψήφιας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις επέτρεψε στον αντίπαλό του να προηγηθεί σε χρηματικές δωρεές λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ινστιτούτου Cook Political έδειχναν ότι οι Δημοκρατικοί θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα πλειοψηφία τους στη Βουλή κατά τουλάχιστον 10 με 15 έδρες, σηματοδοτώντας τραγική αποτυχία για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών και ειδικά για τον επικεφαλής της εθνικής επιτροπής του κόμματος, Τομ Εμερ.

Εντυπωσιακή εξέλιξη της χθεσινής βραδιάς θα αποτελέσει η ενδεχόμενη νίκη Δημοκρατικών υποψηφίων μελών της Βουλής σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες του Τέξας, με τρεις από αυτές να θεωρούνται «πιθανές νίκες». Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τέλος εποχής για το κόμμα του Τραμπ, το οποίο κυριαρχεί στο Τέξας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή