Η Deutsche Bank κόβει γέφυρες με τον Τραμπ

Η Deutsche Bank κόβει γέφυρες με τον Τραμπ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Τις επιχειρηματικές σχέσεις της επιθυμεί να διακόψει με τον Ντόναλντ Τραμπ η γερμανική  Deutsche Bank μετά τις εκλογές, θεωρώντας ότι η συνεργασία μαζί του κόστισε στην τράπεζα αρνητική δημοσιότητα και έπληξε την εικόνα της. Η Deutsche αναμένει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια την αποπληρωμή τριών δανείων ύψους 340 εκατ. δολ. προς τις εταιρείες του Τραμπ για την κατασκευή γηπέδου γκολφ και δύο ξενοδοχείων, ενώ η Οργάνωση Τραμπ, όπως έχει ονομάσει ο πρόεδρος τον όμιλο εταιρειών του, έχει δανεισθεί συνολικά περισσότερα από 2 δισ. δολάρια από την τράπεζα. 

Οι έρευνες της νομοθετικής εξουσίας γύρω από τα οικονομικά του Τραμπ υποχρέωσαν τη γερμανική τράπεζα να παρίσταται ως εναγόμενη ενώπιον των Αμερικανών νομοθετών. Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Ουόρεν, έχει ζητήσει απαντήσεις από την Deutsche Bank για τις σχέσεις του τραπεζικού οργανισμού με την οικογένεια Τραμπ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της, η κ. Ουόρεν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το θέμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης. 

Παρότι ανώτατα στελέχη της Deutsche Bank παραδέχονται ότι οι σχέσεις με την Οργάνωση Τραμπ έχουν πλήξει σημαντικά το κύρος της τράπεζας, η αποδέσμευση από τον πρόεδρο δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Μία πρόταση, που έπεσε στο τραπέζι πρόσφατης σύσκεψης ανώτατων στελεχών της τράπεζας, ήταν η πώληση των οφειλών του Τραμπ στη δευτερεύουσα αγορά. Η ιδεά αυτή δεν έγινε, όμως, αποδεκτή καθώς η εύρεση αγοραστή θεωρήθηκε σχεδόν αδύνατη. Η Deutsche Bank εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τη σχέση της με τον όμιλο Τραμπ ήδη από το 2016, όταν η διοίκηση θέσπισε «ομάδα εργασίας» με στόχο την αναθεώρηση των επενδύσεών της με τον Τραμπ. 

Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ως μέλος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έχει ζητήσει επίσημη έρευνα γύρω από τις δανειστικές πρακτικές της Deutsche Bank και για το ενδεχόμενο η γερμανική τράπεζα να ενεπλάκη σε «ξέπλυμα» κεφαλαίων. Αν στις χθεσινές εκλογές ηττηθεί ο Τραμπ και οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, στελέχη της γερμανικής τράπεζας θεωρούν αναπόφευκτη την «αναθέρμανση» του ενδιαφέροντος του Κογκρέσου για τις δραστηριότητές της. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα στελέχη της Deutsche Bank εκτιμούν ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στις προσπάθειές τους να απεμπλακούν από την οικογένεια Τραμπ και τις επενδυτικές της δραστηριότητες. Αν ο Τραμπ είναι πάλι ένας απλός πολίτης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Deutsche Bank πιστεύει ότι θα της είναι πιο εύκολο να καταγγείλει τα απλήρωτα δάνεια του Τραμπ, απαιτώντας δικαστικά την αποπληρωμή τους. Καθώς ο Τραμπ έχει καταβάλει προσωπικές εγγυήσεις για τα σημαντικά αυτά δάνεια, η γερμανική τράπεζα θα μπορούσε θεωρητικά να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του σημερινού προέδρου, έως ότου αποπληρωθούν ή πωληθούν τα δάνεια.

Αν, όμως, ο Τραμπ εξασφαλίσει την επανεκλογή του, στελέχη της Deutsche Bank πιστεύουν ότι οι επιλογές τους θα είναι περιορισμένες, με την τράπεζα να μην επιθυμεί να επωμισθεί την αρνητική δημοσιότητα που θα δημιουργούσε μία δικαστική απόφαση για δέσμευση της περιουσίας ενός εν ενεργεία προέδρου, προτιμώντας να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων μέχρις ότου ο Τραμπ αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική σκηνή. Τα επίμαχα δάνεια αφορούν την κατασκευή γηπέδου γκολφ στο Μαϊάμι της Φλόριντα και ξενοδοχείων σε Ουάσιγκτον και Σικάγο. Μέχρι στιγμής, η Οργάνωση Τραμπ αρκέσθηκε να πληρώνει μόνο τους τόκους των δανείων, με το κεφάλαιο να παραμένει ανεξόφλητο και τις προθεσμίες αποπληρωμής να εκπνέουν το 2023 και το 2024 αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή