Ανασύρθηκε ζωντανή 91 ώρες μετά τον σεισμό

Ανασύρθηκε ζωντανή 91 ώρες μετά τον σεισμό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωντανή έβγαλαν τα τουρκικά σωστικά συνεργεία την τρίχρονη Αϊντά, μετά 91 ώρες κάτω από τα χαλάσματα οκταώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Μπαϊρακλί της Σμύρνης που κατέρρευσε την Παρασκευή από τον ισχυρό σεισμό. Το κοριτσάκι σώθηκε καθώς είχε κουρνιάσει δίπλα σε ένα πλυντήριο πιάτων και δεν καταπλακώθηκε από τα μπάζα. Μόλις αντιλήφθηκε τους διασώστες, τους κούνησε το χέρι, τους είπε το όνομά της και ότι είναι καλά. Λίγο αργότερα ανασύρθηκε από τα ερείπια τυλιγμένη με μια θερμική κουβέρτα και φυσικά υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα των παρευρισκομένων.  

«Ζήσαμε ένα θαύμα την 91η ώρα. Μέλη σωστικών συνεργείων έβγαλαν την Αϊντά (…) ζωντανή» από τα συντρίμμια, τόνισε ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, μέσω Twitter. Τη διάσωση χαιρέτισε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γράφοντας στο Twitter για «ένα θαύμα που λέγεται Αϊντά». «Τα χαμογελαστά σου μάτια μας έδωσαν μια νέα ελπίδα», έγραψε.

Δυστυχώς η μητέρα της Αϊντά εντοπίστηκε νεκρή από τους διασώστες λίγο μετά τη διάσωση του παιδιού. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μουχάμετ Γκιουβέν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το παιδί είναι καλά στην υγεία του και λαμβάνει θεραπεία. Σε ένα βίντεο που διανεμήθηκε από τον υπουργό Υγείας, το κοριτσάκι ακούγεται να ζητάει από τους διασώστες «κεφτέδες και αϊράνι», ένα ρόφημα με βάση το γιαούρτι που είναι πολύ αγαπητό στην Τουρκία.

«Η χαρά που αισθανθήκαμε δεν περιγράφεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ιμπραήμ Τοπάλ, ένας από τους διασώστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση. «Ακούσαμε μια φωνή και αρχίσαμε να σκάβουμε. Μέσα από μια μικρή τρύπα, ο συνάδελφός μου ο Αχμέτ είδε ένα χέρι, και όταν μεγάλωσε η τρύπα είδαμε το πρόσωπο της Αϊντά», πρόσθεσε.

Ενας άλλος διασώστης, ο Αχμέτ Τσελίκ, εκτιμά πως το κοριτσάκι επέζησε επειδή βρέθηκε ανάμεσα σε οικιακές συσκευές, κάτι που της επέτρεψε να μη θαφτεί εντελώς κάτω από τα ερείπια. «Δεν χτυπήθηκε, ήταν στον χώρο αυτό ανάμεσα σε οικιακές συσκευές», εξήγησε. «Οταν τη ρώτησα αν είναι καλά, μου ζήτησε αϊράνι. Λατρεύει το αϊράνι».

Τη Δευτέρα οι διασώστες ανέσυραν ζωντανά άλλα δύο κορίτσια, ηλικίας 3 και 14 ετών, από τα ερείπια των δύο κτιρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία της Σμύρνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή