Πώς αντιδρούν οι πολιτικοί της Ευρώπης στο εκλογικό θρίλερ

Πώς αντιδρούν οι πολιτικοί της Ευρώπης στο εκλογικό θρίλερ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιωπηλοί και υπομονετικοί προτιμούν να μείνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες μπροστά στο εκλογικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει τη νίκη του, νωρίς το πρωί της Τετάρτης. 

«Αυτή είναι μία πολύ εκρηκτική κατάσταση. Αυτή είναι μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ, όπως πολύ σωστά λένε οι ειδικοί. Και είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ», είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. 
 
«Ο αμερικανικός λαός μίλησε. Ενώ περιμένουμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να χτίζει μια ισχυρή διατλαντική συνεργασία, με βάση τις αξίες και την ιστορία που μοιραζόμαστε», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. 

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να σχολιάσει τις αμερικανικές εξελίξεις, λέγοντας: «Ως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν σχολιάζουμε τη δημοκρατική διαδικασία των φίλων και συμμάχων μας». Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είχε απευθύνει έκκληση για υπομονή, μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα. 

Στη Γερμανία, η διάψευση των προσδοκιών για μια άνετη επικράτηση του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προκαλεί ανησυχία. Οι πολιτικοί της χώρας συνειδητοποιούν τώρα ότι η εκλογή του Τραμπ το 2016 δεν ήταν «ατύχημα», εξηγεί ο βρετανικός Guardian. Μάλιστα, στο Βερολίνο ανησυχούν ότι ακόμα και εάν ο Μπάιντεν βγει τελικά νικητής, θα είναι ένας αδύναμος πρόεδρος, που ενδεχομένως δεν θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας και άρα θα είναι επιρρεπής στις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις. 

«Φοβάμαι ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, θα υπάρξει μια πολύ, πολύ μεγάλη συζήτηση. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, είναι κακό το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία εστίασε κυρίως σε εσωτερικά ζητήματα», είπε ο Πίτερ Αλτμάιερ, στενός πολιτικός σύμμαχος της Άγκελα Μέρκελ. 

«Εάν ο Τραμπ κερδίσει, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα αλλάξει δομικά. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί, αλλιώς δεν θα έχει πια ρόλο διεθνώς», εκτιμά ο ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

Στη Ρωσία, πάντως, σύμμαχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζουν μέχρι στιγμής ικανοποίηση, λέγοντας ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί περί ρωσικής παρέμβασης στην εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016, έχουν καταρριφθεί. «Η Ρωσία ωφελείται από την όποια βεβαιότητα, στην οποία οι χαμένοι δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν σε ισχυρισμούς περί ξένων παρεμβάσεων. Είναι καιρός η Αμερική να επιστρέψει στην πολιτική της λογικής, και σε αυτή την περίπτωση, πάντα θα τη στηρίζουμε», είπε ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής. 

Στη Σλοβενία, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί νίκης του Τραμπ και επέκρινε τα media γιατί, όπως είπε, καθυστερούν και αρνούνται τα γεγονότα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή