Τίτλοι τέλους για την οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι
ΓΑΛΛΙΑ

Τίτλοι τέλους για την οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

ΠΑΡΙΣΙ. Το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την απαγόρευση της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων ως επικίνδυνης για τη δημόσια ασφάλεια. Η οργάνωση απαγορεύεται στην Αυστρία από το 2019, ενώ τo 2018 έγιναν συζητήσεις για την απαγόρευσή της και στη Γερμανία. 

Η οργάνωση έχει δεσμούς με το εθνικιστικό ΜΗΡ στην Τουρκία, το οποίο στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση του κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η ρήξη του Γάλλου προέδρου Μακρόν με τον Ερντογάν διευκόλυνε την απόφαση για την απαγόρευση της οργάνωσης. Η οργάνωση «προάγει ιδεολογία διακρίσεων και βίας εις βάρος ανθρώπων κουρδικής και αρμενικής καταγωγής», ανέφερε το διάταγμα της γαλλικής κυβέρνησης. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι Γκρίζοι Λύκοι πραγματοποίησαν δύο ακόμη βίαιες δράσεις εναντίον Αρμενίων στα περίχωρα των πόλεων Ντιζόν και Λυών, ενώ βανδάλισαν με γκράφιτι μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων σε συνοικία της Λυών.
Η Λυών και ιδίως η περιοχή Ντεσίν-Σαρπιέ, όπου βρίσκεται το μνημείο, είναι το επίκεντρο της ζωής της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας. Οι δράστες έγραψαν στο μνημείο το όνομα της οργάνωσης καθώς και τα αρχικά RTE – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος της Ντεσίν-Σαρπιέ, οι συγκεντρωμένοι έκαναν τη χειρονομία των Γκρίζων Λύκων και ζητούσαν τον «θάνατο» των Αρμενίων. Σε άλλη διαδήλωση, νοτίως της Λυών, επιτέθηκαν στην αστυνομία και κραύγαζαν συνθήματα εναντίον των Αρμενίων.  
«Οι Γάλλοι αρμενικής καταγωγής πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζουν στη Γαλλία με ασφάλεια, χωρίς να γίνονται στόχοι βίας και ρατσιστικού μίσους», σημείωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας. Στη διαδήλωση, στην οποία περίπου 250 άτομα καθύβριζαν και απειλούσαν Αρμενίους, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καθώς οι περισσότεροι Αρμένιοι βρίσκονταν στα σπίτια τους λόγω lockdown. 

«Παρ’ όλα αυτά, το περιστατικό προξένησε τρόμο. Μας θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας». Η γαλλική οργάνωση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού LICRA παρομοίασε τις συγκεντρώσεις της οργάνωσης με «πογκρόμ» και ζήτησε τη διάλυσή της. Η γέννηση του τουρκικού εθνικισμού συνέπεσε με τη Γενοκτονία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου Αρμενίων, το 1915, ενώ πιο πρόσφατα, η Αρμενία και η Τουρκία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.