Τα μάτια του κόσμου στραμμένα στην Ουάσιγκτον

Τα μάτια του κόσμου στραμμένα στην Ουάσιγκτον

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αμηχανία αλλά και αγωνία προκάλεσε χθες στις πρωτεύουσες του κόσμου το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ: με εξαίρεση τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, χώρα καταγωγής της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, που έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμμαχοι και εχθροί της Ουάσιγκτον ξύπνησαν το πρωί με έκδηλη ανησυχία. Από την Ευρώπη και τη Ρωσία ώς την Κίνα και το Ιράν όλοι οι ξένοι ηγέτες τήρησαν στάση αναμονής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Τη βούληση της Ε.Ε. για μια ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «ο αμερικανικός λαός μίλησε. Ενώ περιμένουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ε.Ε. παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να χτίζει μια ισχυρή διατλαντική σχέση, βασισμένη στις κοινές αξίες και στην ιστορία μας». Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ η «Ουάσιγκτον Ποστ», «τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Τραμπ ξερίζωσε τις αρχές που διέπουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Αποχώρησε από διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αλλά και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο απόσυρσης από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας. Εγκαινίασε εμπορικούς πολέμους, περιόρισε τη μετανάστευση και την επανεγκατάσταση προσφύγων». Ανησυχία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εξέφρασαν Γερμανοί πολιτικοί, αναφερόμενοι κυρίως στο ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον.

Για τον κίνδυνο «κενού εξουσίας», σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της «Atlantic Bridge» Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι θα υπήρχε «τεράστιο πρόβλημα», εάν οι ΗΠΑ ομφαλοσκοπούν επί μήνες χωρίς σαφή ηγεσία. «Αυτό θα χαροποιήσει εκείνους που θέλουν αυτό το κενό. Και αυτοί είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία», όπως είπε. Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, είναι πολύ αδύναμη για να καλύψει ένα τέτοιο κενό. «Για τον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο, εάν ένα τόσο μεγάλο έθνος, όπως οι ΗΠΑ, αποτύχει στην πράξη», τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) και ανέφερε ενδεικτικά τις προκλήσεις από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονωϊού και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. 

Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και η υπουργός Αμυνας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Aνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. «Η μάχη για τη νομιμότητα του αποτελέσματος μόλις άρχισε. Πρόκειται για εκρηκτική κατάσταση (…) Οι ειδικοί προειδοποιούσαν δικαίως για μια συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ. Και κάτι τέτοιο θα πρέπει να μας ανησυχεί συνολικά», δήλωσε νωρίτερα στο ZDF, ενώ ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Oλαφ Σολτς (SPD) εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταμετρηθούν πρώτα όλες οι ψήφοι». Οι εκλογές τελειώνουν «μόνο όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι», επέμεινε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παραμένουν ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) προέβλεψε παρατεταμένη εκκρεμότητα στις ΗΠΑ. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή