ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Θα εμπλακεί το Ανώτατο Δικαστήριο;

Η τριήμερη παράταση στην αποδοχή ψήφων ίσως κριθεί στο δικαστήριο

Φωτ.: ABC

Παρότι έχουν κατατεθεί ήδη αμέτρητες προσφυγές σε όλη τη χώρα κατά της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, είναι ασαφές αν κάποια από αυτές φθάσει τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν οι New York Times.

Μια από αυτές έχει ήδη μπει σε πινάκιο στην Πενσιλβάνια και η εκστρατεία Τραμπ δήλωσε ότι παρεμβαίνει υπέρ της. Πρόκειται για αμφισβήτηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου της πολιτείας αυτής η οποία επέκτεινε την προθεσμία αποδοχής επιστολικών ψήφων κατά τρεις ημέρες.

Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο αρνήθηκε να βάλει την προσφυγή αυτή σε επείγουσα διαδικασία, αλλά τρεις δικαστές έδωσαν την ένδειξη ότι το δικαστήριο μπορεί να επανέλθει στην υπόθεση εάν χρειαστεί.

Εφόσον η ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια έχει την πιθανότητα να κρίνει το αποτέλεσμα στο κολλέγιο των εκλεκτόρων και εάν οι ψήφοι αυτές που θα φθάνουν καθυστερημένες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα της πολιτείας – που είναι δύο κρίσιμες αλλά όχι τόσο πιθανές υποθέσεις – τότε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιληφθεί της προσφυγής.

Στα τέλη Οκτωβρίου οι δικαστές απέρριψαν αίτημα των Ρεπουμπλικανών να επιταχυνθεί η απόφαση σχετικά με το εάν το ανώτατο δικαστήριο της Πενσιλβάνια έδρασε στα πλαίσια του νόμου όταν διέταξε την τριήμερη επέκταση για τις ψήφους που έχουν σαφώς ταχυδρομηθεί την ημέρα των εκλογών ή και πριν από αυτήν, και για ψήφους χωρίς σαφή ημερομηνία στη σφραγίδα του ταχυδρομείου, «εκτός εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι απεστάλη μετά την ημέρα των εκλογών».

Η απόρριψη ήρθε από το δικαστήριο λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα ύστερα από την ισοψηφία (4-4) στην επείγουσα προσφυγή στις 19 Οκτωβρίου.

Οι αξιωματούχοι στην Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει τους υπεύθυνους καταμέτρησης στις κομητείες να συγκεντρώσουν τις ψήφους που θα φθάνουν από τις 8 το βράδυ της Τρίτης έως τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής. Αυτό ως πρακτικό μέτρο θα επιτρέψει μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφασίσει εφόσον τελικά θα πρέπει να προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.