Ο Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του

Ο Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια ανάσα από την προεδρία των ΗΠΑ βρισκόταν χθες το βράδυ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, έχοντας πάρει το προβάδισμα στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια, με τη βοήθεια της οποίας η διαφορά των σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ψήφων σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα μεταφραστεί και σε επικράτηση στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Επιπλέον, παραμένει ασαφής η τελική έκβαση της μάχης για τη Γερουσία, με τους Δημοκρατικούς να μην έχουν χάσει τις ελπίδες τους για πέρασμα του κρίσιμου νομοθετικού σώματος στον δικό τους έλεγχο. 

Καθώς η υπηρεσία προεδρικής ασφάλειας κατέφθανε στο σπίτι του Μπάιντεν, στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, τα βλέμματα είχαν στραφεί στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξακολουθούσε να βρίσκεται σε άρνηση.

«Αν δεν παραδεχθεί ότι έχασε, οι υπηρεσίες γνωρίζουν πώς να συνοδεύουν έξω από τον Λευκό Οίκο όσους εισέρχονται χωρίς άδεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα ο Τραμπ είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς περί «κλεμμένων» ψήφων, προξενώντας αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ στελεχών του κόμματός του. 

«Αν μετρήσουμε τις νόμιμες ψήφους, κερδίζω άνετα», είπε ο Τραμπ σε ένα διάγγελμα που μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα σταμάτησαν να μεταδίδουν, μετά τα πρώτα λεπτά. «Αν μετρήσουμε τις παράνομες ψήφους, μπορεί να προσπαθήσουν να μας κλέψουν τις εκλογές. Αν κοιτάξουμε τις ψήφους που έφθασαν αργά, πολλές ψήφοι έφθασαν αργά». 

Κάθε ψήφος που φθάνει εντός της νόμιμης προθεσμίας είναι έγκυρη, παρ’ όλα αυτά, στην καταμέτρηση της Πενσιλβάνια μπαίνουν σε ξεχωριστή κατηγορία τα ψηφοδέλτια που έφθασαν ταχυδρομικά μετά την ημέρα των εκλογών, όμως ο Μπάιντεν προηγείται και χωρίς αυτά. 

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όπως ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου επί Τζορτζ Μπους, Καρλ Ρόουβ, επέκριναν την απόπειρα του Αμερικανού προέδρου να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. «Σε όλες τις εκλογές συμβαίνουν ψιλοπράγματα», είπε ο Ρόουβ, «αλλά η ιδέα ότι μπορεί να εκλάπησαν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι είναι βγαλμένη από ταινία του Τζέιμς Μποντ». Αντιθέτως, άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, υιοθέτησαν τις θεωρίες του Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δυσφήμιζε επί μήνες την επιστολική ψήφο, καλώντας τους υποστηρικτές του να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα ανεξαρτήτως κορωνοϊού. Το πολιτικό σχέδιο πίσω από αυτές τις παραινέσεις έγινε σαφές τώρα, καθώς ο Τραμπ χαρακτηρίζει άκυρες τις επιστολικές ψήφους που γνωρίζει ότι προκρίνουν τον αντίπαλό του.

Στην Πενσιλβάνια οι επιστολικές ψήφοι είναι υπέρ του Μπάιντεν με ποσοστό 4 προς 1 και η καταμέτρησή τους βοήθησε τον Δημοκρατικό υποψήφιο να περάσει μπροστά και να ανεβάζει διαρκώς το προβάδισμά του. 

Η Πενσιλβάνια, με τους 20 εκλέκτορες, αρκεί για να οδηγήσει τον Μπάιντεν πάνω από το όριο των 270 εκλεκτόρων ανεξαρτήτως τι θα συμβεί στις υπόλοιπες εκκρεμείς αναμετρήσεις. 

Στην Τζόρτζια έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα γίνει νέα καταμέτρηση, καθώς ο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά 1.500 ψήφων, ενώ αντιθέτως όλο και πιο καθαρό γίνεται το προβάδισμά του στη Νεβάδα. Στην Αριζόνα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε σε ανατροπή, τα τελευταία δεδομένα επιβεβαίωναν το προβάδισμα του Μπάιντεν. 

Γερουσία

Ως προς τη Γερουσία, αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα είναι ισοδύναμα με 48 γερουσιαστές, αλλά ανάλογα με την έκβαση της αναμέτρησης της Τζόρτζια, υπάρχει το ενδεχόμενο το τελικό αποτέλεσμα να είναι 50-50, πράγμα που θα οδηγούσε σε ντε φάκτο έλεγχο του σώματος από τους Δημοκρατικούς, αφού στις ισοψηφίες μετράει η ψήφος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, εν προκειμένω της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις. 

Η παιδαριώδης αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα οδήγησε την έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να τον παροτρύνει να «χαλαρώσει», αντιστρέφοντας αυτολεξεί ένα τουίτ με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιχειρήσει να την προσβάλει πέρυσι. 

Ο πρόεδρος του κορωνοϊού

Δύο ένοπλοι συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης κοντά στο συνεδριακό κέντρο της Φιλαδέλφειας, όπου καταμετρούνται οι κρίσιμες για την επισφράγιση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν ψήφοι, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία. Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι ζητούσαν να διακοπεί η καταμέτρηση, ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το συνεδριακό κέντρο, όπως και σε άλλα εκλογικά κέντρα. Καθώς οι νομικές προσφυγές της εκστρατείας Τραμπ απέτυχαν και η πόλη ετοιμάστηκε να δώσει τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν, κάποιοι θυμήθηκαν τη δήλωση του Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ σύμφωνα με την οποία «πολύ κακά πράγματα συμβαίνουν στη Φιλαδέλφεια» Στο μεταξύ, οι παραινέσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τους υποστηρικτές του να αγνοήσουν τον κορωνοϊό αποτυπώθηκαν στις στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες, από τους 376 δήμους με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού κατά κεφαλήν, το 93% ψήφισε τον Τραμπ. Πρόκειται κυρίως για δήμους σε αγροτικές περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή