ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ AXIOS

Το «κύμα αφοσίωσης» των Ρεπουμπλικανών στον Τραμπ

Το «κύμα αφοσίωσης» των Ρεπουμπλικανών στον Τραμπ

Την τεράστια επιρροή που διατηρεί η οικογένεια Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ακόμα και την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στα πρόθυρα της εκλογικής ήττας, βγάζει στο φως αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Axios.  

Το αμερικανικό σάιτ με το ελληνικό όνομα, που ιδρύθηκε από παλιούς δημοσιογράφους του Politico και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «insiders» της Ουάσιγκτον, δείχνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί τον έλεγχο του κόμματος ακόμα και την ώρα που η ήττα μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, με στελέχη του GOP να σπεύδουν να δηλώσουν δημοσίως την αφοσίωσή τους στον πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι μέρος του κόμματος έχει λάβει και σαφείς αποστάσεις τις τελευταίες ώρες.  

Την Πέμπτη, καθώς οι υπεύθυνοι μετρούσαν ψήφους για δεύτερη ημέρα, ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, απηύθυνε έκκληση μέσω του Twitter σε όσα στελέχη του κόμματος τρέφουν ελπίδες να διεκδικήσουν την προεδρία το 2024, να υπερασπιστούν τον πρόεδρο, ενώνοντας τις φωνές τους με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί εκλογικών παρατυπιών. Μέσα σε λίγα λεπτά, ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων έσπευσαν στα social media να υπερασπιστούν τον πρόεδρο. 

«Η γρήγορη απάντηση δείχνει τον τεράστιο έλεγχο που ασκεί η οικογένεια Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ακόμα και την ώρα που ο πρόεδρος βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας», εξηγεί το Axios. 

Το χρονοδιάγραμμα του περιστατικού της Πέμπτης έχει ως εξής: 

3:48 μ.μ.: Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ επισημαίνει την «πλήρη έλλειψη δράσης» από  όλους τους «2024 GOP hopefuls», δηλαδή  τους πολιτικούς του κόμματος που ελπίζουν να διεκδικήσουν την προεδρία στις επόμενες εκλογές, και τους καλεί να δείξουν ότι «είναι πρόθυμοι και ικανοί να παλέψουν» για τον πρόεδρο Τραμπ. 

3:50 μ.μ.: Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ τουιτάρει τις ευχαριστίες του προς τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, λέγοντας ότι είναι «μία αξιοσημείωτη εξαίρεση» και ότι έχει δείξει τη στήριξή του με πράξεις και με λόγια. 

4:06 μ.μ.: Ο Γερουσιαστής του Άρκανσο Τομ Κότον καλεί μέσω του Twitter τους υποστηρικτές του να κάνουν δωρεές στην ομάδα νομικής υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να στηρίξουν τις προσφυγές κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων, γράφοντας ότι «όλες οι ψήφοι που έχουν υποβληθεί ‘νόμιμα’ πρέπει να καταμετρηθούν». 

4:31 μ.μ.: Η Νίκι Χάλεϊ, πρώην κυβερνήτης της Ν. Καρολίνας και πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τουιτάρει «όλοι χρωστάμε (στον Ντόναλντ Τραμπ) για την ηγεσία του στις νίκες των συντηρητικών στη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών. Εκείνος και ο Αμερικανικός λαός δικαιούνται διαφάνεια και δικαιοσύνη, καθώς καταμετρώνται οι ψήφοι». 

4:34 μ.μ.: Ο Γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ κάνει retweet ένα βίντεο (το οποίο το Twitter έχει πλέον χαρακτηρίσει ως παραπλανητικό) με έναν άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι εκλογικός αντιπρόσωπος στη Φιλαδέλφεια και λέει ότι του απαγόρευσαν να παρατηρήσει από κοντά τη διαδικασία της καταμέτρησης. Ο Κρουζ ισχυρίζεται, χωρίς αποδείξεις, ότι «δήμαρχοι των Δημοκρατικών αψηφούν το νόμο». 

4:35 μ.μ.: Ο Γερουσιαστής Κότον τουιτάρει ξανά, καλώντας «ΚΑΘΕ Ρεπουμπλικάνο» να συμβάλει στο νομικό ταμείο του Τραμπ και να στηρίξει τους Γερουσιαστές Κέλι Λέφλερ  και Ντέιβιντ Περντού στις επερχόμενες ειδικές εκλογές τους. 

4:53 μ.μ.: Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ γράφει στο Twitter ότι ο Γερουσιαστής του Μιζούρι Τζος Χόλεϊ είναι μία ακόμα εξαίρεση στο αρχικό του τουίτ. 

6:46 μ.μ.: Κατά τη διάρκεια μπρίφινγκ στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ προχωρά σε διάφορους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι εκτεταμένη εκλογική απάτη οδήγησε στην «ως εκ θαύματος» εξαφάνιση του προβαδίσματός του στη μάχη για την επανεκλογή.  

8:07 μ.μ.: Ο Γερουσιαστής Χόλεϊ εμφανίζεται στην εκπομπή «Tucker Carlson Tonight» και απαιτεί «διαφάνεια» και «ακεραιότητα» στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων. 

9:33 μ.μ.: Ο Γερουσιαστής Ν. Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ εμφανίζεται στην εκπομπή «Hannity» και υπερασπίζεται τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ περί εκλογικής απάτης, ενώ ανακοινώνει ότι θα δωρίσει 500.000 δολάρια στο ταμείο νομικής υπεράσπισης του Τραμπ. 

9:36 μ.μ.: Ο Κρουζ επίσης εμφανίζεται στο «Hannity» και χαρακτηρίζει τη φετινή εκλογική διαδικασία ως «εξωφρενική», «κομματική» και «παράνομη». 

Πάντως, όπως επισημαίνει το Axios, υπήρξε και ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτερου συμβούλου του Τραμπ, Κρις Κρίστι, που αμφισβήτησαν τον πρόεδρο και το επιτελείο του μετά το μπρίφινγκ, γιατί δεν έδωσαν σαφείς αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους ότι οι Δημοκρατικοί «κλέβουν» τις εκλογές.