ΚΟΣΜΟΣ

Πιάνει κιόλας δουλειά η μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν

Πιάνει κιόλας δουλειά η μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν

Μπορεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να μην είναι ακόμα επίσημη, όμως η μεταβατική ομάδα του υποψηφίου των Δημοκρατικών δεν περιμένει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για να πιάσει δουλειά. 

Ο εδώ και χρόνια συνεργάτης του Μπάιντεν, Τεντ Κάουφμαν, είναι ο άνθρωπος που ηγείται των προσπαθειών του πρώην αντιπροέδρου να χτίσει την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, εν αναμονή και της επίσημης επιβεβαίωσης της εκλογικής του νίκης.  

Ο Κάουφμαν είναι ένας πρώην γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει τη θέση που έμεινε κενή όταν ο Μπάιντεν εξελέγη αντιπρόεδρος. Δούλεψε επίσης για τη μεταβατική ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και βοήθησε να γραφτεί ο νόμος με τον οποίο επισημοποιήθηκε η διαδικασία της προεδρικής μετάβασης. 

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Κάουφμαν να αρχίσει να δουλεύει πάνω σε μία μεταβατική ομάδα από τον Απρίλιο, λίγο αφότου ο πρώην αντιπρόεδρος εξασφάλισε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τώρα, καθώς οι ημέρες περνούν χωρίς το όνομα του προέδρου να ανακοινώνεται επίσημα, το χρονικό διάστημα που θα έχει ο Μπάιντεν για να προετοιμαστεί για την ανάληψη του Λευκού Οίκου όλο και μειώνεται. 

Ένας νέος πρόεδρος καλείται να διορίσει 4.000 αξιωματούχους και τουλάχιστον 1.200 από αυτούς πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία, κάτι που δεν θα είναι εύκολο για τον Μπάιντεν, αφού όλα δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του Μπάιντεν θα είναι να ανακοινώσει το όνομα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και να συνεχίσει από εκεί, δίνοντας προτεραιότητα στα πρόσωπα που  θα δώσουν τη μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού.