Πώς κατάφερε το Μπέργκαμο να «νικήσει» στη μάχη με τον κορωνοϊό

Πώς κατάφερε το Μπέργκαμο να «νικήσει» στη μάχη με τον κορωνοϊό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

‘Ολοι θυμούνται την πόλη Μπέργκαμο της Βόρειας Ιταλίας, θλιβερό σύμβολο του πρώτου κύματος της πανδημίας που είχε σαρώσει την Ευρώπη την άνοιξη. Νωπές ακόμη οι μνήμες των νοσοκομείων που είχαν ξεμείνει από κλίνες για τη φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό και των οχημάτων του στρατού που μετέφεραν τις σορούς ασθενών που έχασαν τη μάχη με τη νόσο Covid-19.

Φαίνεται όμως ότι το Μπέργκαμο κατάφερε να γλιτώσει από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Η πόλη και η ευρύτερη επαρχία της Λομβαρδίας έχουν χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ιταλίας. Το κεντρικό νοσοκομείο του Μπέργκαμο διαθέτει πλέον αρκετές ελεύθερες κλίνες και, μάλιστα, αναλαμβάνει τη φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό από άλλες πόλεις, όπως το Μιλάνο.

«Εάν είναι έτσι το δεύτερο κύμα, τότε μπορούμε να ανασάνουμε με ανακούφιση», δηλώνει στη «WSJ» ο Στέφανο Φαγκιουόλι, αρχίατρος στο Νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII του Μπέργκαμο. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 90 ασθενείς με κορωνοϊό, αριθμός πολύ μικρός σε σύγκριση με τις περίπου 600 νοσηλείες κατά την κορύφωση της πανδημικής κρίσης τον Απρίλιο.

«Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα και διαθέτουμε τους πόρους για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου», προσθέτει ο δρ Φαγκιουόλι.

Στην επαρχία 1,1 εκατ. κατοίκων του Μπέργκαμο, τα θύματα από κορωνοϊό είχαν προσεγγίσει τα 5.000 τον Μάρτιο. Η έρευνα αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο έδειξε ότι το 38,5% του πληθυσμού μολύνθηκε από τη νόσο Covid-19 την άνοιξη, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Στο δεύτερο κύμα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, με περίπου 21 κρούσματα ημερησίως ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός μικρότερος σε σύγκριση με το μέσο όρο 47 κρουσμάτων της Ιταλίας και 103 του Μιλάνου, αναφέρει η «WSJ» στο σχετικό ρεπορτάζ.

Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή τη φορά το Μπέργκαμο στάθηκε πιο τυχερό. Είναι όμως εξίσου πιθανό ο τοπικός πληθυσμός να έχει αποκτήσει ανοσία ως ένα βαθμό, ακριβώς επειδή ήταν μεγάλος ο αριθμός των κατοίκων που προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Απέχουμε μακράν από το να πετύχουμε ανοσία της αγέλης. Αλλά σε περιοχές με υψηλή συχνότητα μολύνσεων, υπάρχουν πιθανότατα αρκετά αντισώματα που περιορίζουν την κυκλοφορία του ιού», εξηγεί ο Τζιουζέπε Ρεμούτσι, ειδικός λοιμωξιολόγος και επιβλέπων της έρευνας αντισωμάτων, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «The Lancet».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, στο πλαίσιο της ανοσίας της αγέλης, για να σταματήσει η ταχεία μετάδοση του κορωνοϊού, θα πρέπει περίπου το 60% του πληθυσμού να έχει αποκτήσει ανοσία. Ακόμη όμως και χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας μπορούν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς διασποράς.

Πώς κατάφερε το Μπέργκαμο να «νικήσει» στη μάχη με τον κορωνοϊό-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή