Ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα

Ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα για τη γερμανική οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW). «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο με λίγες παρενέργειες αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ στο Reuters.

Ένα επιθετικό δεύτερο κύμα μολύνσεων και ένα νέο, μερικό lockdown προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας έχουν σκιάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας. Η Γερμανία έχει κλείσει τα μπαρ, τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια για ένα μήνα έως τα τέλη Νοεμβρίου. Τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Ο Φελμπερμάιρ δήλωσε ότι εάν, ως ένα πρώτο βήμα, ένα εμβόλιο θα μπορεί να προστατεύσει ευπαθείς ομάδες ανθρώπων, μπορούν να εκκινήσουν και πάλι πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Θα είναι δυνατόν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είπε. Μόλις εμβολιαστεί το 50-60% του γερμανικού πληθυσμού, θα μπορούν να αρθούν όλοι οι περιορισμοί, δήλωσε ο ίδιος. 

Η Pfizer ανακοίνωσε χθες ότι το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει με τη γερμανική BioNTech είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19, βάσει των αρχικών δεδομένων από μια μεγάλη μελέτη, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες σε όλο τον κόσμο. 

Το IfW αναμένει ότι το κατά κεφαλή εισόδημα στη Γερμανία θα αυξηθεί κατά 4-5% μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, κάτι που το ινστιτούτο προβλέπει να γίνει από την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Αυτή η υπόθεση μοιάζει τώρα ολοένα και πιο ρεαλιστική, σύμφωνα με τον Φελμπερμάιρ. «Η προϋπόθεση είναι το εμβόλιο πράγματι να παραχθεί και να χορηγηθεί σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε.

Δύο ή τρία εμβόλια διαθέσιμα έως το 2021

Ένας επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά ότι «δύο ή τρία» εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα έως τις αρχές του 2021, επιτρέποντας μια πιθανή επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή την άνοιξη.

«Δεν θα εκπλαγώ, εάν καταφέρουμε (να έχουμε) στις αρχές του νέου έτους δύο ή τρία εμβόλια, τα οποία θα μπορούν όλα να διανεμηθούν», δήλωσε ο Τζον Μπελ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για το γεγονός ότι θα παράσχουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους προκειμένου η κατάσταση να αρχίζει να μοιάζει πολύ πιο φυσιολογική έως την άνοιξη, σε σύγκριση με τώρα», συμπλήρωσε ο επιστήμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 70-80% πιθανότητες το σενάριο αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπελ έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης από τον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο Pfizer και τον γερμανικό εταίρο του BioNTech ότι το εμβόλιό τους εναντίον της Covid-19 θα μείωνε κατά 90% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από τον ιό, προκαλώντας ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης ευρείας κλίμακας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα οποία δεν έχουν δοθεί λεπτομερώς στη δημοσιότητα.

Συνολικά, 10 εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πιο προηγμένο στάδιο έρευνας, τη φάση 3, όπου η αποτελεσματικότητά τους μετριέται σε μεγάλη κλίμακα, σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT