Ουγγαρία: Έκτακτες εξουσίες στον πρωθυπουργό Όρμπαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ουγγαρία: Έκτακτες εξουσίες στον πρωθυπουργό Όρμπαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικές εξουσίες αποκτά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στις προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ειδική εντολή 90 ημερών που επιτρέπει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Όρμπαν να λαμβάνει αποφάσεις μέσω προεδρικών διαταγμάτων, εγκρίνοντας παράλληλα νέους περιορισμούς και μερικό Lockdown της χώρας.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα 103 νέους θανάτους, αριθμός που την κατατάσσει στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, μετά τη Δημοκρατία της Τσεχίας και το Βέλγιο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Όρμπαν, ο οποίος έως τώρα απέφευγε τους αυστηρούς περιορισμούς ώστε να προστατεύσει την οικονομική δραστηριότητα, ανακοίνωσε μερικό lockdown που θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ώστε να αποφύγει την άσκηση περαιτέρω πιέσεων στο σύστημα υγείας της χώρας.

«Εάν συνεργασθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε για μία ακόμή φορά», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Τα περιοριστικά μέτρα, που αρχικά θα ισχύσουν για 30 ημέρες, προβλέπουν το κλείσιμο των γυμνασίων και την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 έως τις 5 τα ξημερώματα. Παράλληλα απαγορεύονται κάθε είδους συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ακόμη και συγγενικών μεταξύ τους. 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε αρκετούς μήνες μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος και δεν φρόντισε να ενισχύσει τις δυνατότητες της Ουγγαρίας για μαζικά τεστ και ενίσχυση των μονάδων υγείας, ώστε να είναι η χώρα σε θέση να αντεπεξέλθει στο δεύτερο κύμα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι είναι επαρκείς οι κλίνες, εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό στις ΜΕΘ για τη διαχείρισης της κατάστασης.

Οι ειδικές εξουσίες που ενέκρινε το κοινοβούλιο για την κυβέρνηση Ορμπαν είναι περιορισμένου χρόνου, εν αντιθέσει με την άνοιξη, όπου είχε παραχωρήσει στον πρωθυπουργό το δικαίωμα να αποφασίζει επ’ αόριστον με διατάγματα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή