Παρίσι: Πολεμοχαρής συμπεριφορά της Άγκυρας, στο τραπέζι οι κυρώσεις

Παρίσι: Πολεμοχαρής συμπεριφορά της Άγκυρας, στο τραπέζι οι κυρώσεις

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Έχω ήδη τοποθετηθεί πολλάκις σε ό,τι αφορά την πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε έξι μέτωπα (Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Ελλάδα, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ) στα οποία η χώρα αυτή ακολουθεί μια επικίνδυνη στρατηγική αντιπαράθεσης με ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του.

«Υπήρξε επιπλέον ένα άλμα κλιμάκωσης από την στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα μίσους κατά της χώρας μας και πρόσβαλε τις ιδρυτικές αξίες του έθνους μας. Περάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο» συνέχισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Όπως τόνισε, «σημείωσα το γεγονός ότι υπήρξε πρόσφατα η καταδίκη των επιθέσεων στη Νίκαια και στη Βιέννη εκ μέρους των τουρκικών αρχών».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αναμένει ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις. Ειδικότερα, όπως είπε, «περιμένουμε από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν τα όσα ειπώθηκαν ενάντια στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβική χώρα».

«Σχετικά με το θέμα των αντιπαραθέσεων, υπάρχει μια συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο: Οι “27” είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων κυρώσεων, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» συνέχισε ο κ. Λεντριάν.

Αναφερόμενος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σκλήρυνσης των κυρώσεων που πιθανώς υιοθετηθούν εναντίον της».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία απείλησε να «απαντήσει αποφασιστικά» στη διάλυση στη Γαλλία της τουρκικής υπερθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», μια απόφαση που δημιούργησε νέα εστία έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Εμανουέλ Μακρόν ότι διεξάγει μια «εκστρατεία μίσους» ενώ έχει επίσης αμφισβητήσει «την κατάσταση της ψυχικής υγείας του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή