Ποιος θα βγει μπροστά να το πει στον πρόεδρο;

Ποιος θα βγει μπροστά να το πει στον πρόεδρο;

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ημέρες μετά την οριστικοποίηση της ήττας του, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο επέμενε να μην την αναγνωρίζει, αλλά και εμπόδιζε την ομαλή διαδοχή στον Λευκό Οίκο, απαγορεύοντας τη συνεργασία των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν και συνεχίζοντας τις κινήσεις απελπισίας με απανωτές προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Αρωγός στην ύστατη μάχη του Τραμπ ήρθε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ. Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του υπουργείου του κίνηση, ο Μπαρ κάλεσε τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ερευνήσουν «ουσιώδεις» καταγγελίες (της εκστρατείας Τραμπ) για τυχόν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Ο πιστός συνεργάτης του προέδρου διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να ασχοληθούν με «ευφάνταστες ή τραβηγμένες» καταγγελίες και ότι η επιστολή του προς τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς δεν υποδηλώνει ότι το υπουργείο του ανακάλυψε ανωμαλίες που να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, η εντελώς ασυνήθιστη παρέμβασή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς. O Ρίτσαρντ Πίλτζερ, επί σειράν ετών διευθυντής του Κλάδου Εκλογικών Εγκλημάτων στο υπουργείο, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, επικαλούμενος την «αλλαγή πολιτικής και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει».

Οι δικηγόροι της καμπάνιας Τραμπ έχουν ήδη υποβάλει ενστάσεις στις πολιτείες Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Τζόρτζια. Μέχρι στιγμής, τα δικαστήρια έχουν απορρίψει όλες τις υποθέσεις που έχουν εξετάσει και οι πιθανότητες να έχουν ουσιώδες αποτέλεσμα οι υπόλοιπες προσφυγές εμφανίζονται ισχνές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της Τζόρτζια (μιας πολιτείας όπου τόσο ο κυβερνήτης όσο και η πλειοψηφία της τοπικής Βουλής και της τοπικής Γερουσίας ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς) οι δύο Ρεπουμπλικανοί ομοσπονδιακοί γερουσιαστές ζητούν την παραίτηση του πολιτειακού υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος επίσης είναι Ρεπουμπλικανός.

Χθες η καμπάνια Τραμπ άσκησε νέα προσφυγή για τις επιστολικές ψήφους της Πενσιλβάνια, αμφισβητώντας τη διαδικασία που είχε προαποφασιστεί από την πολιτεία πολύ πριν από τις εκλογές. Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων βαίνει προς ολοκλήρωση, το προβάδισμα του Μπάιντεν αυξάνεται τόσο στη Τζόρτζια όσο και στην Πενσιλβάνια και φαίνεται πολύ πιθανό να συγκεντρώσει τελικά ο εκλεγμένος πρόεδρος 306 εκλέκτορες, πάνω από τον κατώτατο αριθμό των 270 που απαιτούνται για την εκλογή του. 

Παρ’ όλα αυτά, μόνο τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν βγει μέχρι χθες δημοσίως να αναγνωρίσουν τη νίκη Μπάιντεν. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, κάλυψε τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι «είναι κατά 100% δικαίωμά του να κοιτάξει τις καταγγελίες για παρατυπίες και να ζυγίσει τις νομικές του δυνατότητες», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι «θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση προς τη δεύτερη τετραετία Τραμπ». Καθώς η κοινωνική βάση των Ρεπουμπλικανών συσπειρώθηκε γύρω από τον Τραμπ και σε αυτή την αναμέτρηση, οι περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος δεν τολμούν, κατά τα φαινόμενα, να διαφοροποιηθούν ανοιχτά.

Την ατμόσφαιρα ανωμαλίας φόρτισε και η απόφαση του Τραμπ να διατάξει τη Διοίκηση Γενικών Υποθέσεων, δηλαδή την αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία για την προετοιμασία της διαδοχής, να μην ξεκινήσει καμία επαφή με το επιτελείο Μπάιντεν προτού οριστικοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Το Εκλεκτορικό Κολέγιο, το οποίο τυπικά εκλέγει τον πρόεδρο, θα συγκληθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο η ατμόσφαιρα βαραίνει για τον Τραμπ ακόμη και στο συντηρητικό στρατόπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φίλα προσκείμενο, μέχρι χθες, Fox News του ομίλου Μέρντοχ έκοψε στον αέρα την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι την ώρα που εκτόξευε αβάσιμες καταγγελίες περί νοθείας.

Με καθυστέρηση ημερών ήρθε να προστεθεί στο πλήθος των ξένων ηγετών που συνεχάρησαν τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του ο Ταγίπ Ερντογάν. Στο σχετικό μήνυμά του, ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει την ετοιμότητα της Αγκυρας «να εργαστεί από κοινού με την αμερικανική διοίκηση» και εξαίρει τις σχέσεις «συνεργασίας και συμμαχίας» μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε παράλληλα μήνυμα και προς τον Ντόναλντ Τραμπ. «Οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών σας ευχαριστώ για τις προσπάθειες που κάνατε για την ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων και αξιών μας» ανέφερε. «Σας ευχαριστώ απο καρδιάς για την θερμή φιλία σας».

Obamacare

Ξεκίνησε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η εξέταση προσφυγής της κυβέρνησης Τραμπ και πολιτειών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς για την ακύρωση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην ασφάλιση Υγείας (Obamacare, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται). Είκοσι πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς ζήτησαν την απόρριψη της προσφυγής ως νομικώς αβάσιμης. Δύο φορές την περασμένη δεκαετία, το 2010 και το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αντίστοιχες προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών. Αυτή τη φορά, ο συσχετισμός στο Ανώτατο Δικαστήριο κλίνει ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά (6-3) ύστερα από τον πρόσφατο διορισμό της Εϊμι Κόνι Μπάρετ. Νομικοί κύκλοι θεωρούσαν, ωστόσο, μάλλον απίθανη μια απόφαση-σοκ που θα καταργήσει το Obamacare, στερώντας από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, και μάλιστα σε καιρό πανδημίας. Ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο χθες το βράδυ να εκφωνήσει ομιλία για να υπερασπιστεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των Δημοκρατικών, την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή