ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει, ο τραμπισμός μένει

o-ntonalnt-tramp-feygei-o-trampismos-menei-561153523

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχασε τις εκλογές, όπως ο τραμπισμός ήρθε για να μείνει, λένε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν και ο γνωστός ιστορικός Νίαλ Φέργκιουσον. 

«Ο Τραμπ θα πλανάται πάνω από το κόμμα του και την αμερικανική πολιτική σκηνή», είπε ο Κρούγκμαν στο συνέδριο Abu Dhabi International Exhibition & Conference, σύμφωνα με το CNBC. «Ο τραμπισμός, ως κίνημα, είναι ανθεκτικός. Αποδεικνύεται ότι αγγίζει κάποιες βαθιά ριζωμένες δυσαρέσκειες», πρόσθεσε.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ οδεύει προς την έξοδο με αρκετά άσχημο τρόπο, αλλά φεύγει. Ο τραμπισμός, που είναι πραγματικά η συνεισφορά του στην συντηρητική πολιτική, δεν πρόκειται να πάει πουθενά», είπε ο Φέργκιουσον στο UBS Virtual European Conference. «Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ακούμπησε σε μία σειρά από ζητήματα για τα οποία οι πολιτείες που βρίσκονται στην καρδιά των ΗΠΑ είχαν πολύ ισχυρή συναισθήματα και τα έχουν ακόμα. Θέλω να πω, οι φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές, οι πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου, η δύναμη των προοδευτικών ιδεών και οι θεσμοί της φιλελεύθερης ελίτ, από τον ακαδημαϊκό χώρο έως τα media, όλα αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα εδώ», εξήγησε ο ιστορικός. «Και μπορεί να δει κανείς από το ύψος της υποστήριξης που ο πρόεδρος Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατάφεραν να συγκεντρώσουν εν μέσω μίας πανδημίας και μίας  αρκετά σοβαρής οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε. 

«Πιστεύω ότι το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον τραμπισμό. Γιατί οι παλιές ιδέες του νεοσυντηρητισμού των χρόνων του Μπους, ή ο οικονομικός φιλελευθερισμός της εποχής Ρίγκαν, όταν τα πάντα ήταν για το ελεύθερο εμπόριο, για την ελεύθερη μετανάστευση, για τις ελεύθερες αγορές και τις μειώσεις των φόρων, αυτού του είδους ο συντηρητισμός απλά δεν πρόκειται να κερδίσει εκλογές», εξήγησε ο Φέργκιουσον. «Επομένως, ο τραμπισμός είναι σε μεγάλο βαθμό κοντά μας, έστω και εάν ο Ντόναλντ Τραμπ οδεύει προς την πολιτική έξοδο», συμπλήρωσε.