Ιρλανδία: Το lockdown έφερε 51% μείωση κρουσμάτων

Ιρλανδία: Το lockdown έφερε 51% μείωση κρουσμάτων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να ανοίξει μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη λήξη του lockdown έξι εβδομάδων την 1η Δεκεμβρίου εξετάζει η Ιρλανδία, καθώς έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μάικλ Μάρτιν.

Η Ιρλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που επέβαλε αυστηρό lockdown, πριν από τρεις εβδομάδες, κλείνοντας τα καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και μπαρ -με εξαίρεση τις υπηρεσίες takeaway και delivery. Οι αρχές του Δουβλίνο είχαν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 5 με στόχο την επιστροφή στο Επίπεδο 3 με τη λήξη του lockdown, κάτι που θα επιτρέψει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων και την παροχή υπηρεσιών τροφίμων και ποτών μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με μικρό αριθμό πελατών.

Οι επιχειρήσεις εστιάσης ζητούν από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να λειτουργήσουν βάσει των περιορισμών που προβλέπει το Επίπεδο 2 στη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, με τους πελάτες να έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν και στο εσωτερικό των καταστημάτων αλλά τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.

«Επιθυμία μου είναι να επιστρέψουμε στο Επίπεδο 3, αυτός είναι ο στόχος, αλλά τα δεδομένα θα μας δώσουν την εικόνα για ορισμένους τομείς και ίσως να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάρτιν στο Κοινοβούλιο.

Στην Ιρλανδία, η διασπορά του κορωνοϊού είναι στα 152 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο τέταρτος χαμηλότερος αριθμός μεταξύ των 31 χωρών που παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών(ΕCDC). Mέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, η χώρα κατάφερε να μειώσει τα κρούσματα κατά 51%.

Η χώρα έχει χαλαρώσει και τους περιορισμούς στα ταξίδια -που ήταν από τους αυστηρότερους στην Ε.Ε.

Tο ιρλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 270 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό στα 65.889. Στη διάρκεια του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό στους 1.963.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή