Μετάλλαξη του κορωνοϊού μπορεί να ξεφύγει από την εξουδετερωτική δράση αντισωμάτων

Μετάλλαξη του κορωνοϊού μπορεί να ξεφύγει από την εξουδετερωτική δράση αντισωμάτων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια αρκετά διαδεδομένη μετάλλαξη του κορωνοϊού εμφανίζει τη δυνατότητα να διαφεύγει της εξουδετερωτικής δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των αντισωμάτων του, προειδοποιεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν βρει χιλιάδες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, σε δείγματα που έχουν πάρει από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη με την ονομασία Ν439Κ επηρεάζει την πρωτεΐνη – ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των αντισωμάτων, αλλά και πολλών εμβολίων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Ρόμπερτσον του Κέντρου Έρευνας ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, διαπίστωσαν ότι η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ανάμεσα σε αυτά τα ισχυρά αντισώματα που η μετάλλαξη εξασθενεί, είναι τόσο αυτά που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον οργανισμό των ανθρώπων οι οποίοι ανάρρωσαν από την Covid-19, όσο και ορισμένα ελπιδοφόρα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται ως θεραπείες κατά του κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη Ν439Κ έχει ανιχνευθεί να εμφανίζεται τουλάχιστον δύο φορές ανεξάρτητα και έχει εντοπιστεί να κυκλοφορεί σε 12 χώρες. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το γεγονός ότι «ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταλλάσσεται για να διαφεύγει από την ανοσιακή αντίδραση, έχει συνέπειες για την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών με αντισώματα». Γι’ αυτό, επισημαίνουν «την ανάγκη για συνεχή μοριακή επιτήρηση του κορωνοϊού, η οποία θα καθοδηγεί την ανάπτυξη και χρήση των εμβολίων και φαρμάκων».

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το «Nature».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή