Ιδιοκτήτης σκλάβων ο πολέμιος της δουλείας

Ιδιοκτήτης σκλάβων ο πολέμιος της δουλείας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ιδιοκτήτης σκλάβων ήταν ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, ένας από τους «πατέρες» του αμερικανικού έθνους, σύμφωνα με νέα μελέτη, που διαψεύδει την εικόνα που δημιούργησε για αυτόν ως αντιπάλου του θεσμού της δουλείας ένα πρόσφατο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ με θέμα τη ζωή του Χάμιλτον.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει όλους τους βιογράφους του και πολλούς ιστορικούς της περιόδου, με τις απόψεις να διίστανται. Ωστόσο, η ιστορικός Τζέσι Σερφίλιπι αποδεικνύει ότι ο Χάμιλτον ήταν πράγματι ιδιοκτήτης ανθρώπων. Στη δημοσίευσή της, με τίτλο «Ενας απεχθής και ανήθικος θεσμός: Η κρυφή ιστορία του Αλεξάντερ Χάμιλτον ως ιδιοκτήτη σκλάβων», η Σερφίλιπι αναφέρει πως «παρότι η σύγχρονη ιστοριογραφία θεωρεί δεδομένη την ηθική και ιδεολογική διαφωνία του Χάμιλτον με τον θεσμό της δουλείας, η δουλοκτησία ήταν αναπόσπαστο συστατικό της προσωπικής και επαγγελματικής ταυτότητάς του. Ο Χάμιλτον κατείχε σκλάβους και συμμετείχε ενεργά στον θεσμό της δουλείας».

Παρά το γεγονός ότι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι ως δικηγόρος ο Χάμιλτον υπήρξε μεσάζων σε πολλές αγοραπωλησίες σκλάβων, πολλοί από αυτούς δεν δέχονται ότι ο ίδιος κατείχε ανθρώπους ως περιουσιακά στοιχεία. Η έρευνα της Σερφίλιπι εστίασε στα λογιστικά αρχεία του, αλλά και στην προσωπική του αλληλογραφία, καθώς και σε άλλα έγγραφα. «Αυτά αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η κατοχή και το εμπόριο σκλάβων, ανδρών, γυναικών και παιδιών αφρικανικής καταγωγής, αποτελούσαν μέρος της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής. Οι πρωτογενείς πηγές δείχνουν ότι ο Χάμιλτον αγόρασε και διατήρησε σκλάβους στο σπιτικό του. Κάθε αναφορά για “υπηρέτες” στα αρχεία του έχει να κάνει με σκλάβους», αναφέρει η Σερφίλιπι.

«Πρέπει, επιτέλους, να τελειώσει ο μύθος του Χάμιλτον ως υπέρμαχου της απελευθέρωσης σκλάβων. Τα αρχεία αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία τις δουλοκτητικές συνήθειες και απόψεις του», καταλήγει η ιστορικός.

Στη βιογραφία του Χάμιλτον, που συνέγραψε το 2004 και έγινε μπεστ σέλερ, ο Ρον Τσέρναου περιγράφει τον «πατέρα» του αμερικανικού έθνους ως «παθιασμένο αντίπαλο της σκλαβιάς». Η βιογραφία ενέπνευσε τον Λιν-Μανουέλ Μιράντα να συνθέσει το μιούζικαλ «Χάμιλτον», που έσπασε ταμεία σε σκηνή του Μπρόντγουεϊ. «Η Σερφίλιπι έκανε εξαιρετική δουλειά, η οποία διευρύνει την κατανόησή μας για την εμπλοκή του Χάμιλτον με τον θεσμό της δουλείας», είπε ο Τσέρναου, εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του με την εκτίμηση της ιστορικού ότι η δουλεία αποτελούσε «αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητάς» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή