Φάουτσι: Ένα εμβόλιο δεν επαρκεί για την εξάλειψη της νόσου

Φάουτσι: Ένα εμβόλιο δεν επαρκεί για την εξάλειψη της νόσου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη ανακάλυψη του εμβολίου θα μπορούσε να δώσει αποφασιστικό πλήγμα στην πανδημία, αλλά δεν επαρκεί για την εξάλειψη της ασθένειας, προειδοποιεί ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του Οίκου Chatham, ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού μετά την πρόοδο στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

«Νομίζω ότι πρέπει να ισχύσει ακριβώς το αντίθετο… Το ιππικό έρχεται αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα όπλα, πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε, διότι δεν έχουμε φθάσει στο τέλος της μάχης. Οι ενισχύσεις έρχονται, αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη», ανέφερε.

«Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Πρέπει να διπλασιάσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας» πρόσθεσε ο κ. Φάουτσι.

Οι δηλώσεις του δρ. Φάουτσι διατυπώνονται τρεις ημέρες αφότου Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών έδειξαν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% του πειραματικού τους εμβολίου, ένα ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τις προσδοκίες των επιστημόνων.

Στις ΗΠΑ, ο ιός καλπάζει με τα ημερήσια περιστατικά να έχουν αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, πάνω από 100.000 ημερησίως, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Το σύηνολο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 241.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε κλινικές των ΗΠΑ ξεπερνάει τους 65.000, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα νούμερα του Απριλίου και Ιουλίου. 

«Αμφιβάλλω εάν θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό. Νομίζω ότι μάλλον θα χρειασθεί να προσπαθήσουμε να τον έχουμε υπό έλεγχο. Μπορεί να γίνει ενδημικός και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο δρ Φάουτσι. «Φυσικά, πιστεύω ότι τα εμβόλια θα βάλουν ένα τέλος στην πανδημία», υπογράμμισε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή