ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ερ. Τατάρ: Το άνοιγμα των Βαρωσίων άλλαξε το παιχνίδι

Ανοικτά υπέρ της διχοτόμησης μίλησε ο κατοχικός ηγέτης

er-tatar-to-anoigma-ton-varosion-allaxe-to-paichnidi-561156217

Σημείο καμπής στο Κυπριακό αποκαλεί ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας επίσης ανοικτά υπέρ της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου.

Σε συνάντησή του την Πέμπτη με την επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο νεοεκλεγείς κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το πρόσφατο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής στην Αμμόχωστο αλλάζει τους όρους («game changer») του παιχνιδιού στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλεκτός της Άγκυρας εξελέγη από τους Τουρκοκυπρίους τον περασμένο μήνα στην ηγεσία του ψευδοκράτους μερικές μόλις ημέρες μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων, παρά τα περί του αντιθέτου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αναλύοντας την πολιτική του νέου κατοχικού καθεστώτος, ο κ. Τατάρ τόνισε πως ένας πιθανός «συμβιβασμός» θα μπορούσε να είναι στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και των δύο «κρατών», και ζήτησε από την κα Σπέχαρ να μεταβιβάσει το μήνυμα αυτό στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η κα Σπέχαρ, Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, «υπενθύμισε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια, που παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, Αλίμ Σιντίκ.

Την Κυριακή το ψευδοκράτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κ. Ερντογάν με την ευκαιρία της επετείου της παράνομης ανακήρυξης των κατεχομένων σε κράτος, και με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει αναγγείλει επίσκεψή του στα Βαρώσια για πικ νικ.

Πηγή: Daily Sabah, Καθημερινή Κύπρου