Γαλλία: Ημέρα μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων

Γαλλία: Ημέρα μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την επέτειο των πέντε ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τίμησαν χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, η δήμαρχος της πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό και μέλη της κυβέρνησης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της κήρυξης της Γαλλίας σε κατάσταση τρομοκρατικής επιφυλακής, αλλά και λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός μετέβη διαδοχικά στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς και στα καφέ του 10ου και του 11ου δημοτικού διαμερίσματος, όπου σημειώθηκαν οι τρεις συντονισμένες επιθέσεις με 130 νεκρούς. Εξω από το Μπατακλάν, ο πρωθυπουργός και η δήμαρχος στάθηκαν προσοχή την ώρα που εκφωνούνταν τα ονόματα των 90 θυμάτων της επίθεσης στη συναυλία, ενώ εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένονταν αργότερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς. Ελάχιστοι πολίτες προσήλθαν στο σημείο για να αφήσουν λουλούδια, με τους δρόμους της συνήθως πολύβουης συνοικίας να παραμένουν άδειοι εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Πύργος του Αϊφελ επρόκειτο να συσκοτισθεί χθες στις οκτώ το βράδυ, ανάβοντας για λίγα δευτερόλεπτα κάθε ώρα, σε ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης. «Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν κατά του αθλητισμού, της διασκέδασης και της μουσικής, ενώ οι πρόσφατες επιθέσεις τους στη Νίκαια και σε προάστιο του Παρισιού, στόχευαν τη θρησκευτική συναδέλφωση και την παιδεία. Αυτές είναι οι αξίες μας και οφείλουμε να τις προστατεύσουμε», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. 

Υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα εκστρατεία κατά του ριζοσπαστικού πολιτικού Ισλάμ, για να δεσμευθεί σε μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι σε ριζοσπαστικοποιημένους ξένους υπηκόους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, 48 ύποπτοι απελάθηκαν από τις αρχές Ιουλίου, ενώ 231 παρακολουθούνται από τις Αρχές. Ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές Ιανουαρίου σχέδιο νόμου με στόχο την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από υποστηρικτές των θρησκευτικών ελευθεριών και από τη γαλλική Αριστερά. «Δεν υπάρχει ούτε ένας καταδικασθείς τρομοκράτης, ο οποίος θα βγει από τις φυλακές, χωρίς να παρακολουθείται στενά από τη δικαιοσύνη και την αστυνομία. Ούτε ένας!», είπε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή