Η τελευταία μάχη του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ

Η τελευταία μάχη του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίδειξη κακοπιστίας σκοπεύει να αποχαιρετήσει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, η ομάδα του οποίου έχει καταθέσει τουλάχιστον είκοσι προσφυγές σε αμερικανικά δικαστήρια, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της κάλπης σε έξι κρίσιμες πολιτείες. Παρά τους κομπασμούς του για «στρατιά δικηγόρων» από τρεις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, τις προσφυγές του έχουν αναλάβει μικρά γραφεία υπερσυντηρητικών νομικών. Η ουσία των επιχειρημάτων του απογοητευμένου απερχόμενου προέδρου δεν έχει, όμως, σημασία καθώς η πληθώρα αγωγών αποτελεί ένα ακόμη πολιτικό μήνυμα προς την εκλογική του βάση και δεν είναι μέρος νομικής στρατηγικής με στόχο την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Ολα αυτά είναι απλά θόρυβος», λέει στο περιοδικό Politico πρώην σύμβουλος του Τραμπ.

Μέχρι στιγμής, η νομική ομάδα του Τραμπ έχει σημειώσει μόνο μία νίκη στις προσφυγές της στις πολιτείες. Στην Αριζόνα, οι ισχυρισμοί του Τραμπ για δήθεν απόρριψη χιλιάδων ψηφοδελτίων από εκλογικά τμήματα του Φίνιξ αναμενόταν να απορριφθούν από τα δικαστήρια, καθώς οι δικηγόροι του προέδρου δεν συμπεριέλαβαν συγκεκριμένη καταγγελία, αρκούμενοι σε γενικόλογες εικασίες.

Στην Τζόρτζια, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές της πολιτείας έκαναν λόγο για «υπερβολικά πολλά σφάλματα» στην εκλογική διαδικασία, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσουν ποια ήταν τα σφάλματα αυτά. Την Τετάρτη, αξιωματούχος της Τζόρτζια ανακοίνωσε νέα διά χειρός καταμέτρηση των ψήφων, απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς των γερουσιαστών για ατασθαλίες. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου, αν και το αποτέλεσμα υπέρ του Μπάιντεν δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται με 14.000 ψήφους.

Στο Μίσιγκαν, η νομική ομάδα του Τραμπ υποστήριξε, χωρίς να προσφέρει κι εδώ αποδείξεις, ότι ο Μπάιντεν ευνοήθηκε χάρη σε «παράνομα και άκυρα ψηφοδέλτια, που προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα». Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί εκλογικοί αντιπρόσωποι έκαναν λόγο για «σημάδια πολιτικής μεροληψίας» υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου. Η δικαιοσύνη του Μίσιγκαν έχει ήδη απορρίψει δύο τέτοιες προσφυγές της εκστρατείας Τραμπ, με μία τρίτη να εκκρεμεί.

Στη Νεβάδα, στελέχη της εκστρατείας Τραμπ υποστήριξαν την περασμένη Κυριακή, ενώπιον πλήθους οπαδών του προέδρου, ότι χιλιάδες ψήφοι υπέρ του Μπάιντεν ήταν παράτυπες, καταγγέλλοντας ότι ψήφισαν ακόμη και οι νεκροί. Τους ισχυρισμούς αυτούς απέρριψαν το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τα δικαστήρια της πολιτείας, με μία ακόμη αγωγή να εκκρεμεί.

Στην Πενσιλβάνια, οπαδοί του Τραμπ έχουν καταθέσει 15 αγωγές. Μία από αυτές αφορά αίτημα του Τραμπ για ακύρωση επιστολικών ψήφων, οι οποίες ταχυδρομήθηκαν την ημέρα των εκλογών. Τα ψηφοδέλτια αυτά, που εκτιμάται ότι ευνοούν τον Μπάιντεν, δεν είναι παρά 10.000, με τη διαφορά υπέρ των Δημοκρατικών στην πολιτεία να βρίσκεται στις 50.000 ψήφους. Μόνο μία νίκη σημείωσε η νομική ομάδα του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, με τη δικαιοσύνη να επιτρέπει στους εκλογικούς αντιπροσώπους των Ρεπουμπλικανών να στέκονται πιο κοντά στο τραπέζι της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν, οι Ρεπουμπλικανοί, παρότι δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα περιστατικό απόπειρας νόθευσης του αποτελέσματος υπέρ του Μπάιντεν, επιλέγουν συνειδητά να σπέρνουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας, ενόψει ενδεχόμενης νέας καταμέτρησης. Η ομάδα του Τραμπ αφήνει έτσι αστήρικτα υπονοούμενα για μεροληψία εκλογικών αντιπροσώπων υπέρ του Μπάιντεν και σφάλματα στην καταμέτρηση ψήφων. Η επικεφαλής των εκλογικών υπηρεσιών της πολιτείας υποστηρίζει ότι η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και ότι το γραφείο της δεν δέχθηκε καμία επίσημη ένσταση. Παρότι οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή του Μίσιγκαν έχουν διατάξει τη διενέργεια ένορκης έρευνας γύρω από την εκλογική διαδικασία, τελικοί κριτές θα είναι ο Δημοκρατικός επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής και ο επίσης Δημοκρατικός κυβερνήτης Τόνι Εβερς. Νέα καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη.

Μόλις εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο. 

Η υπόθεση δωροδοκίας

Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη δεν έχει άλλωστε θέσει στο αρχείο την υπόθεση δωροδοκίας της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς από τον Τραμπ και την προσπάθειά του να αποκρύψει την εξωσυζυγική σχέση μαζί της. Η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Μανχάταν έχει διευρυνθεί, για να συμπεριλάβει και τις επιχειρηματικές πρακτικές του Τραμπ, που ενδέχεται να στοιχειοθετούν φορολογική, τραπεζική και ασφαλιστική απάτη.
«Ο Τραμπ θα μπορούσε θεωρητικά να προσφέρει χάρη στον εαυτό του. Ο Νίξον είχε σκεφτεί να το κάνει, αλλά αποφάσισε να μην ακολουθήσει την οδό αυτή, θεωρώντας δικαίως ότι αυτό θα ήταν ιδιαίτερα εξευτελιστικό για την υστεροφημία του», λέει η ανταποκρίτρια του περιοδικού New Yorker στην Ουάσιγκτον, Τζέιν Μάγερ. Νομικοί εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του, ο οποίος με τη σειρά του θα προσέφερε χάρη στον απειλούμενο με δικαστικές περιπέτειες πρόεδρο. Η ιδανική λύση για τον Τραμπ μοιάζει να είναι η διεκδίκηση της προεδρίας το 2024, όπως έχει προτείνει ο πρώην μυστικοσύμβουλός του, Στιβ Μπάνον.
 

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή