Έρευνα κατά Ιμάμογλου για την εκστρατεία ενάντια στη «διώρυγα Ερντογάν»

Έρευνα κατά Ιμάμογλου για την εκστρατεία ενάντια στη «διώρυγα Ερντογάν»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διοικητική έρευνα άρχισε σήμερα κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, που ανήκει στην αντιπολίτευση, για την ανάρτηση αφισών στην πόλη κατά της κατασκευής του Καναλιού, ενός φαραωνικού έργου που φέρει τη σφραγίδα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του δήμου.

«Η διοικητική επιθεώρηση του υπουργείου Εσωτερικών άρχισε έρευνα κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου για το θέμα των αφισών με τα συνθήματα “Ή το κανάλι, ή η Ισταμπούλ» και «Ποιος έχει ανάγκη το Κανάλι Ισταμπούλ” » δήλωσε ο εκπρόσωπος Μουράτ Ονγκούν.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγορείται ότι «χρησιμοποίησε δημόσιους πόρους» για να αμφισβητήσει «την αρχή της διοικητική και πολιτικής ακεραιότητας του Κράτους» μέσω της αντίθεσής του στο σχέδιο.

Το όνειρο του Ερντογάν για το άνοιγμα ενός τεράστιου Καναλιού στην Κωνσταντινούπολη συναντά την σφοδρή αντίθεση του δημάρχου της τουρκικής μεγαλούπολης, προερχόμενου από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξελέγη το 2019, υποστηρίζει ότι το σχέδιο, κόστους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι μία τεράστια σπατάλη πόρων, καταστροφή για το περιβάλλον και ότι θα ενισχύσει τους σεισμικούς κινδύνους.

«Το “Κανάλι Ισταμπούλ” είναι ένα εγκληματικό σχέδιο», κατήγγειλε ο δήμαρχος τον Δεκέμβριο 2019 ξεκινώντας εκστρατεία με το σύνθημα «Ή το κανάλι, ή η Ισταμπούλ» και ανακοινώνοντας την αποχώρηση του δήμου από το κατασκευαστικό πρωτόκολλο το οποίο είχε υπογράψει ο προκάτοχός του.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, οι αφίσες που επικρίνουν το σχέδιο αναρτήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη, ενώ βίντεο που εξηγούν τους κινδύνους που προέρχονται από την υλοποίησή του προβάλλονται στα δημοτικά λεωφορεία.

Δικαστική έρευνα ενδεχομένως να ακολουθήσει την διοικητική έρευνα που άρχισε σήμερα.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κανάλι θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης για την Κωνσταντινούπολη και θα ανακουφίσει την κυκλοφορία στον Βόσπορο, ένα από τα πλέον ποσύχναστα στενά ναυσιπλοΐας στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή