Μακρόν: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ποντάρει στις ΗΠΑ ούτε με τον Μπάιντεν

Μακρόν: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ποντάρει στις ΗΠΑ ούτε με τον Μπάιντεν

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να αποκτήσει την ικανότητα να λειτουργεί ανεξάρτητα στην τεχνολογία, το διεθνές finance και την άμυνα, παρά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

Σε συνέντευξή του στο Le Grand Continent, ο Μακρόν τόνισε ότι η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι μπορούν και πάλι να ποντάρουν στις ΗΠΑ για την εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των ευρωπαϊκών συμφερόντων. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μας σέβονται ως συμμάχους μόνο εάν είμαστε σοβαροί και εάν έχουμε εθνική κυριαρχία στον τομέα της άμυνας. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε την ανεξαρτησία μας μόνοι μας», είπε. 

Μιλώντας για τους τομείς στους οποίους η ΕΕ είναι ευάλωτη, ο Μακρόν έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στο cloud, που θα μπορούσαν να αφήσουν τα ευρωπαϊκά data να υπόκεινται στην αμερικανική νομοθεσία, καθώς και τις εντάσεις γύρω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. 

Παράλληλα, ο Μακρόν επιτέθηκε στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία δήλωνε προ ημερών ότι είναι μία ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς πως η Ευρώπη μπορεί να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή. «Αυτή είναι μία ιστορική παρερμηνεία. Ευτυχώς, εάν έχω καταλάβει καλά, η καγκελάριος δεν έχει την ίδια άποψη», είπε στη συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή