ΠΟΥ: Δεν αρκεί ένα εμβόλιο για καταπολέμηση της πανδημίας

ΠΟΥ: Δεν αρκεί ένα εμβόλιο για καταπολέμηση της πανδημίας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν αρκεί από μόνο του για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Ένα εμβόλιο θα συμπληρώσει τα άλλα εργαλεία που διαθέτουμε, δεν θα τα αντικαταστήσει», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνόδου του εκτελεστικού συμβουλίου της υπηρεσίας που διευθύνει. Αυτήν την φορά ήταν παρών στην αίθουσα, αφού ολοκλήρωσε την περίοδο καραντίνας στην οποία είχε τεθεί στις 2 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε ανακοινώσει με μήνυμά του στο Twitter ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν άνθρωπο που είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορωνοϊό και ότι θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, όπως και πολλοί από τους βοηθούς του, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα δρόμου για να μετριάσουν την αισιοδοξία που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου τους στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών δείχνει 90% αποτελεσματικότητα.

«Στην αρχή, οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες και κατά συνέπεια θα έχουν προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι και αυτοί που η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των θανάτων και θα επιτρέψει στα συστήματα υγείας να αντισταθούν», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Ωστόσο αυτό αφήνει ακόμη μεγάλο πεδίο δράσης στον ιό», προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση να μην τερματιστούν πρόωρα τα μέτρα που επιτρέπουν τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19, όπως είναι τα διαγνωστικά τεστ, η καραντίνα, η ιχνηλάτηση κλπ.

Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2 επανήλθε δριμύτερη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μια έκρηξη νέων κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή