ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά τα νέα για τα εμβόλια – Δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό

ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά τα νέα για τα εμβόλια – Δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παρά τα «ενθαρρυντικά» νέα σχετικά με τα πιθανά εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ιό, που μπορεί να επιτεθεί σε όλα τα συστήματα του σώματος. Οι χώρες που επιτρέπουν στον ιό να κυκλοφορεί ελεύθερα παίζουν με τη φωτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ενθαρρυντικά νέα για τα εμβόλια και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι σχετικά με το ενδεχόμενο νέα εργαλεία να αρχίσουν να φθάνουν τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε και εμφανίστηκε «εξαιρετικά ανήσυχος για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες. Ειδικά στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, οι επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας ωθούνται στα όριά τους».

«Οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή δοκιμάζονται σφόδρα εδώ και μήνες. Είναι εξαντλημένοι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προστατεύσουμε, ιδίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όπου ο ιός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ασθενείς κατακλύζουν τα νοσοκομεία», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο Γκεμπρεγέσους επεσήμανε πως έχει διαπιστώσει ότι «οι χώρες που επένδυσαν στην αναζήτηση των κρουσμάτων, τη φροντίδα, την απομόνωση, την έρευνα για τα cluster, την επαρκή ανίχνευση με γρήγορα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και την καραντίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ μικρότερες αναταράξεις».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδράνεια. Το μήνυμά μου είναι σαφές: ενεργήστε γρήγορα, ενεργήστε τώρα, ενεργήστε με αποφασιστικό τρόπο», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή