Καλπάζει ο Covid-19 στις ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες μόλις ημέρες, η μακρόχρονη προσπάθεια των ΗΠΑ να βάλουν την οικονομία τους στο δρόμο της ανάκαμψης «μπήκε στον πάγο» ή ακόμη και αντιστράφηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς ο νέος αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. 

Η Καλιφόρνια έβαλε ξανά περιορισμούς σε πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την πολιτεία, ενώ ο κυβερνήτης προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβάλει και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το Μίτσιγκαν προχώρησε σε μερικό lockdown τριών εβδομάδων, ενώ άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Ορεγκον, Ουάσιγκτον και Νιού Τζέρσεϊ, αυστηροποίησαν τους περιορισμούς. Ακόμη και ο κυβερνήτης της Αϊόβα, που τασσόνταν σθεναρά κατά των περιορισμών, έδωσε εντολή για χρήση μάσκας από τη Δευτέρα. 

Οι νέοι περιορισμοί λαμβάνουν χώρα μετά από τη ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων – τα νέα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο τις πρώτες 10 ημέρες του Νοεμβρίου – σε μία εξέλιξη που ανάγκασε τους αξιωματούχους στον χώρο υγείας να απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου καθώς πλησιάζει η αργία των Ευχαριστιών. Η Ντέμποραχ Μπέρξ, μέλος της επιτροπής εργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφερε ότι τα κρούσματα αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό με τα γηροκομεία να έχουν υποστεί καίριο πλήγμα. 

«Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό. Εφόσον, πολλά άτομα μπορούν να μολυνθούν προτού καν παρουσιάσουν συμπτώματα, αρκετοί είναι τώρα αυτοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό και τον μεταδίδουν σε άλλα άτομα χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε αυτή τη μεγάλη εξάπλωση», αναφέρει ο Ελι Μάρεϊ, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Boston University School of Public Health. 

Ο νέος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες έχει αυξηθεί 37%, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με τον ταχύτερο ρυθμό που καταγράφεται στις ΗΠΑ από τα τέλη Μαρτίου. Στην Πενσιλβάνια, η αύξηση είναι της τάξης του 14%, ενώ στο Οχάιο 19%, στην Ουάσιγκτον 11%, στο Ιλλινόις 18%, ενώ στο Μίτσιγκαν 20%, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο. Επίσης, στην Καλιφόρνια, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε περισσότερο από 51% την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, πολύ περισσότερο από την αύξηση του 39% που είχε καταγραφεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Το ποσοστό αύξησης στην Καλιφόρνια δεν έχει προηγούμενο, ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκέιβιν Νιούσομ. Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Αντι Μπέσερ, παρομοιάζει την κατάσταση με «ακατάσχετη φωτιά που καίει τα πάντα». Ο ίδιος αναφέρει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να επιβάλει νέους περιορισμούς αύριο Τετάρτη εάν η εξάπλωση του ιού δεν περιοριστεί. Και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα εάν η κατάσταση συνεχιστεί. Εχει ήδη κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις σε ορισμένες ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές που θεωρούνται εστίες μετάδοσης της νόσου. 

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή