Χ. Κίσιντζερ: Άμεσος κίνδυνος για πολεμική ανάφλεξη με την Κίνα

Χ. Κίσιντζερ: Άμεσος κίνδυνος για πολεμική ανάφλεξη με την Κίνα

Καλεί τον Τζο Μπάιντεν να αναθερμάνει τις σινοαμερικανικές σχέσεις

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άμεση δράση συνιστά στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων με την Κίνα ώστε να μην επιστρέψει ο κόσμος στις συνθήκες πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αν δεν υπάρχει κάποια βάση συνεργασίας, ο κόσμος θα διολισθήσει σε μια καταστροφή ανάλογη με εκείνη του Α’ Παγκοσμίου,» δήλωσε ο κ. Κίσιντζερ κατά την εναρκτήρια σύνοδο του Φόρουμ Νέας Οικονομίας του Bloomberg.

Ο βετεράνος πολιτικός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Κίνας βάσει της διπλωματικής τους αντιπαράθεσης, και πρόσθεσε ότι οι σημερινές στρατιωτικές τεχνολογίες καθιστούν μια τέτοια κρίση ακόμη δυσκολότερη να ελεγχθεί από ότι παλαιότερα.

«Ο κίνδυνος είναι ότι θα επέλθει κάποια κρίση η οποία θα περάσει από τη ρητορική στην πραγματική στρατιωτική σύγκρουση,» είπε ο 97χρονος διπλωμάτης, που προετοίμασε το 1972 την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον στην Κίνα.

Ο κ. Κίσιντζερ υπογράμμισε ότι η ταχεία επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων κατά την τετραετία Τραμπ έχει φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα ενός νέου ψυχρού πολέμου, και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πως όποια αντιπαράθεση και αν έχουν, δεν πρέπει να καταφύγουν σε στρατιωτική σύγκρουση.

Σημείωσε μάλιστα ότι η κοινή απειλή από την πανδημία του κορωνοϊού προσφέρει την ευκαιρία για άνοιγμα πολιτικών επαφών μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου όταν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο κ. Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή